fbpx

6nedim

Novinar i književnik Nedim Sejdinović podneo je ostavku na mesto predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV).

Obrazlažući ovu odluku, Sejdinović je naveo lične razloge dodajući da je došlo vreme da nove generacije novinara i saradnika preuzmu upravljanje udruženjem.

„Želim da vas uverim da moja ostavka nema veze sa najnovijim talasom pretnji i uvreda kojima sam ovih dana izložen, kao i da sam siguran da ću i u budućnosti biti meta mržnje i verbalnog nasilja, jer je to sastavni deo posla kojim se bavimo u ovim nesrećnim vremenima“, poručio je Sejdinović.

Malo ko je bio izložen salvi uvreda i pretnji kao Sejdinović. Kako on sam kaže, svaki put kada počnu nekakvi protesti na njegovu adresu počinju da stižu pretnje smrću. Ni to što je član Stalnog radnog tela za bezbednost novinara nije doprinelo da se pretnje prorede. Valjda njegov dosledni antinacionalizam, borba za slobodu medija i svake vrste isključivosti više upada u oči sociopata u trenucima povišene društvene temperature. I potpuno je u pravu kada kaže da će se sa tom praksom nastaviti, pošto niko od onih koji su mu pretili nije bio pod udarom zakona.

Nedim Sejdinović je rođen u Tuzli 1972. godine. Novinarstvom se bavi od 1992. godine, od kada živi u Novom Sadu, gde je uređivao nedeljnik „Nezavisni“. Objavio je knjige: „Hodočašće viška“, „San svakog upaljača“ i „Zatvorski sindrom“. Bio je stalni saradnik Građanskog lista, Dnevnika, CKM, Pobjede, Helsinške povelje, Vremena. Postao je predsednik NDNV-a 2016. godine.

Podjednako kao novinarska, impresivna je i njegova aktivistička karijera. Reagujući na okolnosti pod kojima je usvojen Ustav 2006. godine, sa grupom intelektualaca osniva neformalnu grupu nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“. Sejdinović je član „Igmanske inicijative“, grupe koja se zalaže za normalizaciju odnosa zemalja bivše Jugoslavije. Učestvuje u radu koalicije za REKOM, koja se zalaže za osnivanje nezavisne Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o svim žrtvama ratnih zločina.

Kako je naglasio, odlazak sa čela NDNV-a nikako ne znači i napuštanje te organizacije ili novinarstva. A to je već dobra vest.

(Danas)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31