fbpx

765 430 70208d1e410917ddd43ce03ab0ca94fc

Poredeći plate političara sa prosječnim penzijama dolazi se do podatka da parlamentarci za jedan mjesec zarade 18 penzija, a tročlano Predsjedništvo BiH čak 60 prosječnih penzija. Ako bi Bosna i Hercegovina željela da prati trendove Evropske unije, a da zadrži plate svojim funkcionerima, prosječna plata građanima morala bi da bude oko 2 000 maraka, što je nemoguće očekivati.

Plate političara u BiH su osam puta veće od prosječne plate koju primaju građani. Podaci govore da nigdje u Evropi političari ne zarađjuju tako dobro kao u BiH. Njihove zarade za nekoliko mandata dostižu i do cifre od milion maraka.

Vlast u Srpskoj konstantno se često hvali dobrim uslovima života za građane, povećanjem penzija i plata. Zvanična istraživanja o platama političara ipak govore suprotno. Prosječna plata na početku ove godine u Srpskoj bila je 887 maraka što znači da nijedan funkcioner ne bi smio da ima platu veću od 2 700 maraka, što ipak nije slučaj. Vlast uvjerava da je stanje u Republici Srpskoj zadovoljavajuće.

„Ako vam kažem da u ovom momentu imamo najveći broj zaposlenih ljudi otkad se to mjeri onda moram biti zadovoljan, sa uslovima nisam zadovoljan što se tiče privrednog ambijenta ali Vlada RS radi na tome i tu smo u razgovorima prema tome ništa ne radimo slučajno i ništa ne radimo sami i sve radimo u dogovoru sa poslovnom zajednicom“, ističe Radovan Višković, premijer RS.

U istraživanju koje je sproveo Centar za istraživanja i studije GEA pokazalo se da je politika u BiH mnogo unosniji posao nego u Evropi i da je novac često motiv ulaska u politiku. Tome svjedoči činjenica da je BiH sa više od 150 političkih partija na samom vrhu kad je u pitanju broj osnovanih političkih stranaka u Evropi. Zato bi jedno od rješenja bilo da se plate poslanika smanje na iznos ispod tri prosječne plate u BiH.

„Na taj način bi čitav javni sektor trebalo da dijeli finansijsku situaciju standarda sa privatnim sektorom i čitavim društvom. Time bi ugled političara bio veći kad bi i oni dijelili sudbinu našeg društva i privatnog sektora kada je riječ o nivou plata“, kaže Ognjen Đukić, programski direktor Centar za istraživanja i studije „GEA“.

Članovi Predsjedništva BiH najviše zarađuju. Kad se saberu tri plate, mjesečno se za članove Predsjedništva izdvaja oko 20 000 maraka. To znači da oni za jedan mandat samo od plata zarade više od 300 000 maraka. Cifra postaje veća kad se tome doda naknada za odvojeni život i smještaj ali i prevoz i topli obrok. Političari o svojim natprosječnim platama uglavnom nisu raspoloženi da govore.

Ogromne plate poslanika i parlamentaraca nevješto je pokušao da opravda poslanik u Parlamentu Srpske i SNSD-ov omladinski lider Denis Šulić, nazivajući sve navode o velikim platama političara populizmom.

"Plate koje su bile u NS RS su dolaskom SNSD-a sa 4-5000 KM smanjene na 2 500 KM. Prosječna plata koja je tada bila 400 maraka a plata poslanika bila 5000 maraka sada je prosječna plata oko 900 maraka a plata poslanika je 2 500“, kaže Denis Šulić, poslanik SNSD u NS RS.

Poredeći plate političara sa prosječnim penzijama dolazi se do podatka da parlamentarci za jedan mjesec zarade 18 penzija, a tročlano Predsjedništvo BiH čak 60 prosječnih penzija. Ako bi Bosna i Hercegovina željela da prati trendove Evropske unije, a da zadrži plate svojim funkcionerima, prosječna plata građanima morala bi da bude oko 2 000 maraka, što je nemoguće očekivati. I upravo zbog mnogih apsurda u BiH, brojni stručnjaci su zaključili da nema siromašnijeg naroda i bogatijih političara.

BN TV

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 88.5%
Ne - 9.4%
Nije mi bitno - 1%

Ukupno glasova: 96
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 9.3%
Ne - 88.4%

Ukupno glasova: 43
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Septembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3