fbpx

state department getty

U izvještaju se ističe da je korupcija prisutna u zdravstvenom i obrazovnom sektoru, lokalnim vladama te u zapošljavanju u javnoj administraciji.

Američki State Department sačinio je izvještaj o ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini u kojem se, uz ostalo, navodi da vlasti ne provode zakone protiv korupcije niti im je to prioritet.

Dodaje se da korupcija ostaje zastupljena u mnogim političkim i ekonomskim institucijama, a da se zvaničnici uključeni u koruptivne radnje često ne kažnjavaju. 

Također, ističe se da je korupcija posebno prisutna u zdravstvenom i obrazovnom sektoru, lokalnim vladama te u zapošljavanju u javnoj administraciji. 

"Postoji malo zahtjeva javnosti za krivičnim gonjenjem korumpiranih zvaničnika. Državne, entitetske, kantonalne i općinske administracije, od kojih svaka ima vlast da donese zakone i regulacije koje se tiču poslovanja, napravile su sistem u kojem nema transparentnosti i omogućili priliku za korupciju", navodi se u izvještaju. 

Korupcija na fakultetima

Mnoge državne institucije sa zadatkom da se bore protiv korupcije imaju ograničenu vlast i nemaju dovoljno resursa. Krivično gonjenje također se generalno smatra neefikasnim i podložno je političkim manipulacijama, što često završava ukidanjem kazni ili zatvorskim kaznama kraćim od onih minimalno propisanih, dodaje se. 

"U prethodnih pet godina, 84 optužnice su podignute protiv visokorangiranih zvaničnika, od čega je 38 proglašeno krivim."

Također se ističe da je korupcija prisutna na svim nivoima u visokom obrazovanju. 

"Profesori na brojnim univerzitetima prijavili su da je davanje mita česta pojava te da su iskusili pritisak kolega ili nadređenih da daju veće ocjene studentima čije porodice imaju političke veze."

Kršenja ljudskih prava

U izvještaju se govori i o drugim oblastima u kojima se krše ljudska prava. 

Navodi se da su u oktobru 2017. godine održani su opći izbori u “kompetetivnoj atmosferi te uz odvajanja po etničkim linijama".

"Kandidati su uglavnom mogli voditi slobodnu kampanju, ali evidentirani su pritisci na glasače koji nisu odgovarajuće adresirani. Bilo je manipulacija na izbornim mjestima", navodi se u izvještaju u kojem se dodaje i da je pravni sistem nejasan, da nije vidljivo ko je odgovaran između 16 agencija zbog čega dolazi do međusobnog mješanja u rad tih agencija.

Kršenja ljudskih prava su vidljiva kroz teške zatvorske uvjete, restrikciju slobode okupljanja i izražavanja što se odnosi i na medije. 

Izvor: Al Jazeera i agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31