fbpx

srebrenka golic fena

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju kaže da taj bh. entitet može uvesti mjere reciprociteta prema Hrvatskoj u vezi s odlaganjem štetnog otpada.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju bh. entiteta Republika Srpska Srebrenka Golić ponovo je apelirala na vlasti Hrvatske da odgovore je li istina da će skladištiti radioaktivni otpad na Trgovskoj gori, u općini Dvor, uz granicu s Bosnom i Hercegovom.

Također, zatražila je odgovor na pitanje bi li taj prostor mogao kasnije prerasti u odlagalište nuklearnog otpada, s obzirom na to da Hrvatska do 2023. mora preuzeti polovinu otpada iz Nuklearne elektrane "Krško".

"Hrvatska već duže vrijeme vrijeme ignoriše stav i mišljenje institucija i RS-a i [entiteta] Federacije Bosne i Hercegovine, jer su se institucije Bosne i Hercegovine ignorantski ponašale po ovom pitanju. Tražimo istinu", navela je Golić.

Tvrdi da su iz određenih medija u Hrvatskoj saznali da ta zemlja ponovo preduzima određene mjere kad je riječ o odlaganju otpada na lokalitetu Trgovska gora, protiv čega su RS i Bosna i Hercegovina usvajale i rezolucije te nadležni najavili međunarodnu arbitražu i sudsku zaštitu.

Neprihvatljivo odlagalište na Trgovskoj gori

"Ukoliko će Hrvatska poštovati međunarodne norme, kao sljedeći korak bi trebali pristupiti sprovođenju izrade studije uticaja na životnu sredinu. Bosna i Hercegovina je usvojila i ratifikovala Espo konvenciju, koja podrazumijeva da pogođene zemlje moraju biti aktivno uključene u kompletan proces. Ni o tome nismo dobili obavijest". dodala je ona i ustvrdila da, ako ne dobiju informacije, slijedi arbitraža i međunarodni sud, što će ona inicirati kao pravnu borbu protiv namjera Hrvatske u vezi s time.

Istakla je da bi i RS mogao poduzeti recipročne mjere i odlagati svoj radioaktivni otpad u blizini Dubrovnika.

"Imamo i mi radioaktivnog otpada. Ako smatraju da trebaju naš narod trovati, stavićemo skladište iznad Dubovnika i pozvaću da svi tamo odlažu ukoliko je to način i ako uvodimo mjere reciprociteta. Ali, to nije način rješavanja problema", ustvrdila je ona i dodala da niko nema pravo ugrožavati građane druge zemlje.

Ukazala je da su svi građani Bosne i Hercegovine zabrinuti i da nadležni organi RS-a neće odustati od borbe protiv odlagališta otpada na Trgovoskoj gori jer namjerama Hrvatske u ovom slučaju nije ugroženo samo približno 230.000 stanovnika koji žive u blizini sliva i pritoka Une.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Juli 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1