fbpx

7rumunka

Bivša rumunska šefica za borbu protiv korupcije, čija je smena izazvala velike proteste u zemlji, bori se za novu moćnu poziciju i to u novom telu Evropske unije. 

Odbor Evropskog parlamenta glasao je za rumunskog tužioca Lauru Kodrutu Kovesi da vodi novu kancelariju javnog tužilaštva, uprkos žestokom protivljenju njene vlade. Odeljenje za pravosuđe i građanske slobode danas je dalo najviše glasova Kovesijevoj - 26, dok je Francuz Žan Fransoa Boner osvojio 22 glasa, a Nemac Andres Riter samo jedan.

Konačnu poziciju parlamenta će usaglasiti visoki poslanici EP, koji će o tom pitanju razgovarati 7. marta.

-  Bili ste izloženi mnogim negativnim informacijama o meni. Apsolutno nemam ništa da krijem - rekla je Laura Kodruta Kovesi na saslušanju odbora Evropskog parlamenta za položaj šefa Kancelarije evropskog javnog tužilaštva.

Za razliku od druga dva kandidata, Kovesi nema podršku svoje prestonice, zbog toga što je krivično gonila korumpirane političare. Njen rad ju je učinio herojem za borce protiv korupcije, ali je rumunska vlada optužila njenu kancelariju za kršenje zakona i otpustila je prošle godine.

Na saslušanju odbora, uvodna izjava Kovesijeve je izazvala aplauz. Ona je rekla da tužiocima treba "jak moralni kompas" i naglasila svoje iskustvo rada pod pritiskom.

Dvadeset i dve zemlje EU će pokrenuti Evropsko javno tužilaštvo do kraja 2020. godine. Biće zaduženo za borbu protiv kriminala u vezi sa budžetom EU, uključujući prevaru i pranje novca. Očekuje se da će novim organ pozabaviti nekim veoma politički osetljivim slučajevima i značajno osnažiti EU da preduzme direktnu akciju u slučajevima kada se sredstva EU zloupotrebljavaju - što je uloga koja je prethodno bila u domenu država članica.

Planirana tužilačka služba je delimično osmišljena da se bavi slabostima OLAF, agencije EU za borbu protiv prevara, koja trenutno istražuje zloupotrebu sredstava, ali ne može sama da krivično goni optužene.

Rumunija protiv
 
Činjenica da je upravo Laura Kovesi jedan od glavnih kandidata nikako ne raduje vladu njene zemlje, čiji je ministar pravde Tudorel Toader najavio da Rumunija neće podržati njenu kandidaturu i čak optužio EU zvaničnike da su bili "pogrešno informisani" i "nesvesni zloupotreba" koje je ona počinila u Rumuniji.

Toader je bio taj koji je praktično prisilio nevoljnog predsednika Rumunije Klausa Johanisa da u julu prošle godine potpiše otkaz i ukloni je sa dužnosti.

Kampanja rumunske vlade protiv Kovesijeve izazvala je oštre kritike nekih članova Evropskog parlamenta.

- Problem za Kovesi je verovatno taj što je njena vlada vodila kampanju protiv nje i nije pokušavala da prikupi podršku među državama članicama - rekao je jedan diplomata EU.
 
S druge strane Francuska je lobirala za svog kandidata Bonera, nekadašnjeg visokog tužioca te zemlje.

Mogućnost da Kovesi postane evropski javni tužilac stiže u momentu eskalacije spora između EU i Rumunije u kojem blok traži razjašnjenje od vlade u Bukureštu za mere za koje kritičari kažu da će predstavljati još veću kontrolu nad pravosuđem u zemlji.

Rumunija, koja trenutno predsedava rotirajućim šestomesečnim predsedništvom EU, treba, prema rečima portparola Evropske komisije Margaritisa Šinasa, da se "veoma urgentno vrati na evropski reformski proces i uzdrži od koraka koji će unazaditi napredak" u borbi protiv korupcije. Šinas je dodao da blok "prati sa velikom zabrinutošću poslednja dešavanja koja se tiču vladavine prava" u Rumuniji, navodi "Radio Slobodna Evropa".

Mnogi mediji pišu da će rumunske vlasti učiniti i rizikovati sve da spreče imenovanje Kovesi za evropsku javnu tužiteljku.
 
(Blic) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5