fbpx

2ostaje

Odliv stanovništva iz BiH je stalan problem koji se posebno intenzivirao posljednjih nekoliko godina kada je ovu zemlju napustilo oko 175 000 stanovnika. Brojne analize su pokazale da su neki od razloga da se građani u drugim zemljama osjećaju sigurnije i da se njihov rad više vrednuje.

U protekle 23 godine, državljanstva BiH odreklo se oko 80 000 ljudi. Jedna od onih koja razmišlja o odlasku i novom početku van BiH je i Slavica Jovanović, profesor razredne nastave. Kaže da joj je dosta neizvjesnosti u ovoj državi i da nema strpljenja da sluša prazna obećanja svih političara u BiH.

“Ja kao mlada nezaposlena osoba, već godinama aktivno tražim posao u struci, nažalost bezuspješno samim tim sam primorana da napustim RS kao i mnogi moji prijatelji koji planiraju da odu zbog nemogućnosti da nađu posao u struci, kaže Slavica Jovanović.

Sličnog mišljenja je veliki broj građana. Kažu da žele bolju budućnost i za sebe i svoje porodice a kao dodatni motiv odlaska im je plata koja je u evropskim zemljama gotovo duplo veća nego u BiH.

I političari koji su na vlasti u BiH svjesni su da mladi ali kompletne porodice odlaze. Međutim smatraju da je rješenje uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti, smanjenje sukoba i rad na infrastrukturi.

“Na nama svima je pa i na vama novinarima da stvaramo klimu BiH da mladi ljudi nemaju motiva da odlaze iz BiH. Učiniću sve da mladi ne osjećaju potrebu da odlaze iz BiH”, kaže Dragan Čović, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH (HDZ BiH).

“U Evropi svake godine treba oko miliona radnika i Evropa će isisati Balkan uključujući i BiH, ali mi možemo taj proces usporiti a onda i vremenom zaustaviti”, smatra Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda PS BiH (SDA). 

“Mislim da o tome politike treba da vode računa i da pronalaze rješenja da ljude zadržimo na ovim prostorima, ali taj migracioni talas je složen proces i zahtjeva mnogo ozbiljnije politike ali nema niko tu čarobni štapić da stvari riješi”, ističe Nikola Špirić, drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH (SNSD).

Da nema čarobnog štapića koji bi zaustavio građane znaju i u SDS-u. Kažu da je žalosno da čak odlaze i oni kojima novac nije primarni razlog i kojima egzistencija nije ugrožena. Njih odavde tjera opšta situacija u BiH i osjećaj nesigurne budućnosti.

“To govori o tome da građani ovde ne vide budućnost ni perspektivu ni za sebe ni za svoju djecu i pokušavaju zbog loše političke klime i krize da nađu neko mirnije i bolje mjesto za život. Političari to ne žele da shvate jer očigledno da je kod njih prioritet kako ostati na vlast i kako obezbijediti vlast ispred ovog šta je dobro za građane i šta je dobro za države koje vode, kaže Mladen Bosić, delegat u Domu naroda PS BiH (SDS). 

Iako država gubi mlade i obrazovane, vlast ni ne pokušava da napravi bolju klimu jer čak i od odlaska građana zarađuju. Naime, građani koji se odluče da se odreknu državljanstva plaćaju taksu u iznosu od 800 do 1000 maraka. Na ime te takse, država je do sada naplatila oko 40 miliona maraka.

(BN TV) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2