fbpx

4puttur

Iako je ranije bio protiv turske ponude, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je rekao da je usaglašena jedinstvena trasa autoputa, koji će spajati Beograd i Sarajevo preko Bijeljine, Brčkog i Tuzle.

Dodik je danas, nakon sastanka sa nadležnim ministrima u BiH u vezi sa ponudom Turske za izgradnju mreže autoputeva u BiH, izjavio da je usaglašena jedinstvena trasa koja će biti formalno predložena turskim vlastima.

Dodik je rekao da će ta trasa biti formalno ucrtana u kartu BiH u narednim danima kako bi na Predsjedništvu BiH mogli to prihvatiti kao jedinstven prijedlog, nakon čega će biti upućen Turskoj na dalje odlučivanje.

– Zahvaljujući naporima svih, usaglasali smo da ta trasa ide od Rače, preko Bijeljine, Brčkog, od Lončara prema Tuzli i spušta se prema Sarajevu, ide preko Pala, Rogatice, Višegrada i tu se pravi konekcija za Goražde – rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Treba podsjetiti da su Dodik i njegov SNSD bili protiv turske ponude o izgradnji autoputa koji će spajati Beograd i Sarajevo.

Evo kako je tada to izvještavao JS RTRS:

https://www.youtube.com/watch?v=8vHO4yul2wM

Dodik i SNSD su takođe bili protiv deklaracije, koju je tada inicirao tadašnji predsjedavajući Predstavničkog Doma PS BiH Mladen Bosić, insistirajući tim aktom da se uvaže ekonomski parametri koji su važni i za Srpsku i za Federaciju BiH da trasa autoputa Beograd - Sarajevo ide preko Bijeljine, Brčkog i Tuzle. 

SNSD je to tada nazvao štetnim po interese Republike Srpske.

https://www.youtube.com/watch?v=wFyopF1YbC0

Zanimljivo će biti sada kako će reagovati iz Republike Srpske i hoće li napasti Dodika da urušava institucije Republike Srpske.

Dodik kaže da će se sve to uklopiti u ono što se već radi u Republici Srpskoj. 

– Ovo je veliki investicioni poduhvat. Preliminarno se govori o tri milijarde evra, sa nekoliko desetina tunela, mostova… Bilo je neophodno da utvrdimo jedinstvenu trasu – naveo je Dodik.

On je zahvalio ministrima što su dali doprinos za kvalitetan sastanak, koji je održan u Sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

– Ukoliko trasa od Gradiške preko Doboja dalje prema Sarajevu, Višegradu, Nišu i Srbiji bude stavljena u funkciju u profilu autoputa, put od Ljubljane do Soluna bio bi kraći za 200 kilometara i tu je ta razvojna šansa. Države moraju da prave puteve jer velikim putevima ljudi dolaze, a malim putevima odlaze. Moramo da pravimo autoputeve – poručio je Dodik.

Dodik je danas sastanak održao sa resornim ministrima iz Srpske, Federacije BiH i Savjeta ministara u tehničkom mandatu radi razgovora o ponudi Turske za izgradnju mreže autoputeva u BiH.

https://www.youtube.com/watch?v=H0cDkyFm7Dk

(BN TV)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2