fbpx

1slobo

„Dragi Pope, bio si najbolji pop među ateistima“, napisao je u knjigu žalosti jedan od brojnih prijatelja preminulog banjalučkog političara Slobodana Popovića Popa.

Na komemoraciji povodom Popovićeve smrti u Banskom dvoru u Banjaluci okupilo se nekoliko stotina građana Banjaluke, Sarajeva, Tuzle i drugih gradova BiH.

Među njima su bili i lideri PDP-a Mladen Ivanić i Branislav Borenović, predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić, bivša ministarka finansija RS Svetlana Cenić, ali građanski aktivista Vehid Šehić, profesor filozofije dr Miodrag Živanović Žile, bivša SDP-ovka Mirjana Tešanović i drugi Popovi prijatelji poznati kao “otporaši”.

1slobo 2

Na komemoraciji je govorio Vehid Šehić, dugogodišnji Popovićev prijatelj, koji je istakao da nas je napustio jedan od posljednjih istinskih ljevičara u BiH.

Bilo je planirano da se skupu obrati i Svetlana Cenić, bliska Popova prijateljica i saradnica, ali je ona, kako je rekao jedna od Popovićevih rođaka, bila toliko potresena da nije mogla da govori.

1slobo 3jpg

– Najvećem i najboljem Čoveku, mom najboljem drugu i osloncu. Večna ti slava i hvala, druže Slobodane – napisala je Cenićeva u knjigu žalosti.

Uz pozdrav „Smrt fašizmu, sloboda narodu“ jedan od Popovićevih poštovalaca je zapisao: „Mnogo si puta rizikovao svoju glavu, da bi spasio naš obraz“, aludirajući  na Popovićevo držanje tokom rata devedesetih, kada je odbijao da u preduzeću, u kojem je bio direktor, otpušta radnike nesrpske nacionalnosti i otvoreno se suprotstavljao politici tadašnje SDS-a.

1slobo 4

Mladen Ivanić se od Popovića oprostio riječima: „Bio si istinski ljevičar, pun energije i novih ideja, ni sebi ni drugima nisi dao da uđu u rutinu“.

Popović je bio po struci inženjer, ali je poznat kao dugogodišnji privrednik i političar. Prije rata je bio odbornik u Skupštini Banjaluke, a poslije rata u tri mandata poslanik SDP u Narodnoj skupštini RS. Godine 2014. se zbog sukoba sa Zlatkom Lagumdžijom i vrhom partije razišao sa SDP-om i prešao u PDP.

Bio je omiljen u društvu zbog duhovitosti, brtikog jezika, ali i zato što je svirao gitaru i volio pjesmu i druženje.

Umro je od posjedica nesreće, koja se dogodila prije desetak dana, kada je pao na stepeništu u zgradi u kojoj je živio i teško se povrijedio. Vraćao se sa druženja, a u ruci je imao gitaru.

Milkica Milojević

(Srpskainfo)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4