5guverner

Pitanje granice je izmišljena kriza. Ne zanima nas sudjelovanje u tom političkom teatru, rekao je Newsom u obraćanju novinarima.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom danas je potpisao naredbu o povlačenju više od dvije trećine pripadnika kalifornijske savezne Nacionalne garde s američko-meksičke granice, ustvrdivši da je granična hitna situacija zbog navodne prijetnje koju ilegalna imigracija predstavlja za državnu sigurnost "obični politički teatar".

Na konferenciji za novinare u Sacramentu Newsom je kazao kako će veći dio od otprilike 360 pripadnika Nacionalne garde s granice biti preusmjeren na druge dužnosti unutar te savezne države, dok će preostalih stotinjak ostati kao dio borbene skupine za suzbijanje krijumčarenja droge i borbu protiv kartela.

"Pitanje granice je izmišljena kriza. Ne zanima nas sudjelovanje u tom političkom teatru", rekao je Newsom u obraćanju novinarima.

Istaknuo je da su ilegalni prelasci granica na najnižoj razini od 1971. godine, dok je broj neregistriranih stanovnika Kalifornije pao na najnižu stopu u više od deset godina.

"Tu je riječ o čistoj politici. Točka", kazao je guverner iz redova demokrata koji je na dužnost stupio u siječnju.

Newsomov prethodnik Jerry Brown pristao je poslati trupe na granicu prošlog travnja, nakon što je postigao sporazum s Trumpovom vladom koja je obećala da će se vojska usredotočiti na kriminalne bande i krijumčare te da neće provoditi zakone o imigraciji.

Njegov je potez udarac za predsjednika Trumpa koji je izbore 2016. dijelom dobio na obećanju izgradnje zida na južnoj granici SAD-a, za koji je tijekom kampanje tvrdio da će ga financirati Meksiko.

Trumpov zahtjev za 5,7 milijardi dolara pomoći za izgradnju zida izazvao je 35-dnevnu blokadu američke vlade, najdužu u povijesti, okončanu prošli mjesec bez osiguranih sredstava za zid. Trump je pristao privremeno financirati vladu tri tjedna kako bi zastupnicima omogućio vrijeme za pronalazak kompromisa i sprječavanje još jedne blokade 15. veljače.

Guvernerka New Mexica Michelle Lujan Grisham, demokratkinja, prošli je tjedan naredila većini pripadnika Nacionalne garde na granici da se povuku, također odbacivši Trumpove tvrdnje o krizi. Trump je ovaj mjesec na granicu poslao dodatnih 3,7 tisuća američkih vojnika, piše Hina.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 86.7%
Ne - 9.2%
Nemam stav - 4.1%

Ukupno glasova: 459
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2019
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3