fbpx

1saznajemo

Na današnjem sastanku kod srpskog člana u Predsjedništvu BiH Milorada Dodika sa predsjednicima srpskih parlamentarnih stranaka, povodom najave SDA da će pred Ustavnim sudom BiH tražiti preispitivanje imena Republike Srpske, do izražaja došla dva stava, jedan za totalni prekid sa SDA-om i drugi koji su izričito bili protiv toga.

Zanimljivo je da su, kako BN TV saznaje od učesnika razgovora, ti različiti stavovi i pogledi na novonastalu situaciju nakon inicijative SDA dolazili upravo iz krugova stranaka na vlasti, pa i od Dodikovih bliskih saradnika.

Na prijedlog Branislava Borenovića iz PDP-a da se odmah kao odgovor na incijativu SDA smijeni potpredsjednik NSRS Senad Bratić, koji dolazi iz SDA, izričito protiv su bili predsjednik NDP-a Dragan Čavić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović.

Dok je, kako tvrdi naš izvor, Dodik bio za povlačenje tog poteza, pomenuti trojac Čavić, Radmanović i Stevandić su se usprotivili da se to uradi. Čavić je otišao i korak dalje u osporavanju smjene Bratića, navodeći da su upravo sa njima "popeglali stvari u Vijeću naroda". Na što je mislio, kako kaže naš izvor, ostalo je nejasno, ali,kaže, Dodik je nakon toga se povukao.

Takođe je bilo i zahtjeva da srpski predstavnici u zajedničkim institucijama zamrznu svoj status dok se u potpunosti ne odustane od zahtjeva za promjenu imena Republike Srpske, što je za Dodika i to bilo prihvatljivo, ali su ponovo i protiv toga bili Čavić, Radmanović i Stevandić... "Taman posla da to uradimo", rekao je Radmanović, koga su podržali , prema našem izvoru, Čavić i Stevandić.

Jedna od tema razgovora odnosila se i na NATO, što je Dodik rekao da to ne predstavlja problem i da se ta priča može zaustaviti. Replicirao mu je Radmanović, koji je rekao da je ta "priča gotova i da se tu ne može ništa učiniti".

Inače, Radmanović je u vrijeme kada je bio u Predsjedništvu BiH i potpisao sva potrebna dokumenta za ulazak BiH u Nato savez.

Iako su tokom sastanka dominirali različiti stavovi, usaglašeno je da ako SDA pokrene zahtjev za promjenu imena Republike Srpske i ta apelacija bude prihvaćena u Ustavnom sudu BiH da se odmah održi Narodna skupština Republike Srpske na kome će se odrediti budući status Republike Srpske i srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH.

(BN TV) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6