rijeka Šujica

Nakon pisanja Impulsa o lažiranim imenima u Studiji uticaja na okoliš, a kako smo i ranije nezvanično saznali, Crpna hidroelektrana (CHE) Vrilo čeka okolišnu dozvolu Federalnog ministarstva okoliša i turizma koje je po ovom pitanju zakazalo i javnu raspravu za 16. januar 2019. godine.

Nakon objave teksta CHE Vrilo – lažirani podaci u studiji uticaja na okoliš!?, izrađivač studije firma „Ecoplan“ d.o.o. Mostar šalje na našu adresu demanti u kojem čak i potvrđuju lažiranje imena u studiji i da navedeni speleolozi nisu učestvovali u izradi studije: “…spomenuta lažna imena, koja su navedena u Vašem članku, svojim dopisom od 20.4.2018 godine ispred Speleološkog društva „Mijatovi dvori“ svojim potpisom decidno kažu da nisu htjeli sudjelovati u istraživanjima zbog obavijesti voditelja sektorske studije g. Mulaomerovića da se „sat-dva prije istraživanja izvora Ričine“ priključe timu, te „zbog neozbiljnosti voditelja izrade Studije sudjelovati u istraživanjima“. Isti ti stručnjaci g. Marković, g. Šumanović, g. Vukadin i g. Galir nisu svjesni da su takvim ponašanjem, ne želeći sudjelovati na studiji izazvali probleme izrađivaču, kao i naručitelju pred Bankom zato što „nisu željeli sudjelovati“.

Da podsjetimo, CHE Vrilo je investicija JP „Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne“ d.d. Mostar, vrijedna 89,11 miliona eura. Za izgradnju CHE Vrilo, njemačka razvojna banka KfW Development Bank odobrila je „Elektroprivredi HZHB“ kreditna sredstva u iznosu od 100 miliona eura. Vlada Federacije BiH je u svojim aktima proglasila javni interes za izgradnju elektroenergetskih objekata, među kojima se nalazi i CHE Vrilo.

U finalnom izvještaju studije uticaja, prema tvrdnjama eksperata Ante Vukadina, Josipa Markovića, Joze Galira i Mire Šumanovića, izrađivač studije je lažno naveo njihova imena kao članove tima koji je na toj studiji radio. Svi navedeni stručnjaci su članovi Speleološkog društva "Mijatovi dvori" iz Tomislavgrada koji su poslali službeni prigovor na dokument “Studija uticaja na okoliš”, sa zahtjevom da se pomenuta četiri speleologa izbrišu iz studije u čijoj izradi, kako tvrde, nisu učestvovali. Kako se navodi u prigovoru, Josip Marković, Ante Vukadin, Joze Galir i Miro Šumanović predstavljeni su kao članovi radnog tima za izradu studije, što nije istina.

Autor: impulsportal.net

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

fShare
59

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2019
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31