fbpx

7komuna

Alternativna krivična sankcija rad za opće dobro na slobodi u Terapijskoj zajednici primjenjuje se od 2011.

Pored tretmana ovisnosti, kao bazičnog segmenta rada sa korisnicima usluga, u JU Terapijska zajednica Kampus KS-a se provodi i još nekoliko važnih aktivnosti. Jedna od njih je alternativna krivična sankcija rad za opće dobro na slobodi koja se počela primjenjivati u Terapijskoj zajednici od 2011. u saradnji sa Ministarstvom pravde i uprave KS-a.

Opojne droge

Šahim Kahrimanović, šef Službe za stručno-terapijske poslove i naučnoistraživački rad u Kampusu, kaže da se radi o osobama koje su osuđene za krivična djela kao što su teška krađa, nanošenje teških tjelesnih povreda, neovlašteno posjedovanje oružja, posjedovanje i puštanje u promet opojnih droga, razbojništvo i pokušaj ubistva.

- Ukupan broj osuđenika koji su do sada upućeni u Kampus na izvršavanje alternativne krivične sankcije rad za opšte dobro na slobodi je veći od 90. Od ukupnog broja osuđenih osoba, mjera je uspješno realizirana i okončana sa 55 osoba, navodi Kahrimanović.

Rad za opće dobro na slobodi je alternativna krivična sankcija kojom se počiniocima krivičnih djela za koja je zaprijećena kazna zatvora u trajanju do jedne godine ona, uz dobrovoljni pristanak osuđenog, zamjenjuje društveno korisnim radom - radom za opće dobro na slobodi, u trajanju od najmanje 10 do najviše 90 radnih dana.

- Svrha izvršavanja ove krivične sankcije se postiže na način da osoba kojoj je ograničena sloboda ne bude isključena iz društva, već da uz pomoć društvene zajednice, dobrovoljno, radom i ličnim postupcima, razvije svijest i odgovornost o štetnosti određenih ponašanja i posljedicama počinjenog krivičnog djela.

Sankcija

Rad sa osobama kojima je izrečena ova alternativna krivična sankcija se organizuje u vidu održavanja zelenih površina kruga Kampusa, pristupnog lokalnog puta prema Kampusu, održavanja unutrašnjih prostorija, poslova u plastenicima na uzgoju povrća, sadnje voća i sl. Neposredan nadzor nad izvršavanjem rada za opće dobro na slobodi u Terapijskoj zajednici obavljaju povjerenici koji su prošli posebnu obuku u Ministarstvu pravde i uprave KS-a, istakao je Kahrimanović.

(Oslobođenje)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4