fbpx

5Finska edukacija

Finski obrazovni sistem se smatra jednim od najboljih na svijetu. U međunarodnim rejtinzima, uvijek je u prvih deset. Međutim, vlasti nisu spremne da se odmaraju i odlučile su da sprovedu pravu revoluciju u svom školskom sistemu.

Finski zvaničnici žele da uklone školske predmete iz nastavnog plana i programa. Više neće biti fizike, matematike, književnosti, istorije ili geografije.

Načelnik Odjeljenja za obrazovanje u Helsinkiju, Marjo Kyllonen, objasnio je promjene:

“Postoje škole koje predaju na staromodan način koji je bio od koristi početkom 20.vijeka, ali potrebe nisu iste, a nama danas treba nešto što odgovara 21. vijeku.”

Umjesto pojedinačnih predmeta, učenici će proučavati događaje i fenomene u interdisciplinarnom formatu. Na primjer, Drugi svjetski rat će se ispitivati iz perspektive istorije, geografije i matematike. Kroz kurs “Rad u kafeu”, učenici će praktično upotrijebiti znanje o engleskom jeziku, ekonomiji i komunikacijskim vještinama.

Ovaj sistem će se predstaviti starijim studentima, od 16 godina naviše. Opšta ideja je da učenici sami biraju koju tematiku ili fenomenu žele proučavati, imajući u vidu njihove ambicije za budućnost i njihove sposobnosti. Na ovaj način, nijedan učenik neće morati da prođe kroz čitav kurs o fizici ili hemiji, dok razmišlja u sebi “Zašto treba da znam ovo?”

Tradicionalni format komunikacije nastavnika i učenika takođe će se promijeniti. Učenici više neće sjediti iza školskih klupa i čekati da se prozovu da odgovore na neko pitanje. Umjesto toga, oni će raditi zajedno u malim grupama kako bi razgovarali o problemima. Finski obrazovni sistem ohrabruje kolektivni rad, zbog čega će promjene uticati i na nastavnike. Reforma škole će zahtijevati veliku saradnju između nastavnika različitih predmeta. Oko 70% nastavnika u Helsinkiju već učestvuje u pripremnom radu u skladu sa novim sistemom za predstavljanje informacija, a kao rezultat toga dobiće povećanje plata.

Očekuje se da će promjene biti završene do 2020. godine.

(U!tra)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31