fbpx

1rite

Uprava RiTE "Gacko" će, uz pomoć Vlade Srpske, pronaći način da nesmetano i bez problema radi, uprkos svim problemima sa kojima se u prethodnom periodu susretala u vezi sa otkopom uglja i snabdijevanjem Termoelektrane ovim energentom, poručio je ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić u Gacku.

Vlada Srpske je prošle sedmice donijela zaključak prema kojem je naložila RiTE "Gacku" da, u skladu sa zakonom, preduzme sve mjere da se obezbijedi nesmetana proizvodnja i dovoljne količine energije u okviru planskih vrijednosti, rekao je ministar industrije Petar Đokić.

"Preduzeće je pretrpjelo veliku štetu što nije planiralo kapitalni remont u prošloj godini i što nije ove godine realizovan, a to nosi određenu vrstu rizika za stabilan rad RiTE u ovom i narednom periodu", kaže Đokić.

Direktor RiTE "Gacko" Miodrag Šešlija ističe da uglja ima dovoljno do početka redovnog remonta koji je planiran za 3. avgust, a poslije?

"Ako se ne riješi problem sa otkrivkom može dovesti do prekida rada Termoelektrane. Mi sada imamo do remonta obezbjeđene količine uglja i imaćemo za još jedan period, ali mi ćemo da riješimo ove probleme uz podršku ministarstva i Vlade", kaže Šešlija.

Negativne posljedice po Rudnik i Termoelektranu "Gacko", izazvao je i Zakon o javnim nabavkama BiH, tvrdi Đokić. 

"Mi imamo zakon koji ne štiti javni interes i njegovom primjenom su ovo, ali i neka druga preduzeća oštećena, zbog čega je neophodno da se "ozbiljno pretrese" i donesu praktična i bolja rješenja", smatra Đokić.

Ministar industrije ponovio je danas da je interes Srpske da gradi novi termoblok u Gacku i da moraju biti usaglašene sve važne aktivnosti da ne bi bilo sporova ili zastoja u ralizaciji tog projekta. 

Najavio je i da će uskoro biti riješen dugogodišnji problem otkupa stanova radnika Rudnika i Termoelektrane "Gacko" u koje su uselili prije nekoliko godina.

(BN televizija) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4