fbpx

5a203b8c 8d5c 41b6 a88c 7b2f0a0a0a7e diplome nova 700x402

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH okupila je oko 60 sudionika predstavnika visokoškolskih ustanova u BiH i ministarstava obrazovanja na okruglom stolu koji je pod nazivom "(Re)akreditacija visokoškolskih ustanova i studijskih programa u BiH izazovi i prilike" održan u Sarajevu.

Polazeći od činjenice da se Bosna i Hercegovina pridružila Bolonjskom procesu od 2003. godine, da je interes sadašnjih i budućih studenata u BiH da ostvare priznanje svojih diploma na evropskom i širem prostoru i postignu evropski zahtjev mobilnosti u toku studija, sa skupa je upućen poziv Upravnom odboru Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH da što hitnije usvoji odluku o normama kojima se određuju minimalni standardi u oblasti visokog obrazovanja.

"Odluka o normama treba biti u skladu sa Standardima i smjernicama za osiguranje kvaliteta u evropskom prostoru visokog obrazovanja, usvojenim u Jerevanu 2015. godine", zaključeno je na skupu.

Istaknuto je da je usvajanje te odluke uslov za nastavak institucionalne akreditacije, akreditacije studijskih programa, reakreditacije institucija, kao i za implementaciju ENQA preporuka danih Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH.

Naglašeno je i to da u Bosni i Hercegovini postoje kriteriji za akreditaciju visokoškolskih ustanova, kao i za akreditaciju studijskih programa prvog i drugog ciklusa studija, ali ne postoji dokument koji predstavlja osnov za primjenu tih kriterija u postupku akreditacije.

"Ako ne bude usvojena odluka o normama bit će ugrožen proces akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa, njihovo uključenje u evropski prostor visokog obrazovanja u skladu s Bolonjskom deklaracijom što može dovesti do toga da diplomanti visokoškolskih ustanova u BiH ne mogu ostvariti priznanje svojih diploma i drugih akademskih dokumenata, kao i onemogućiti ih da ostvare mobilnost", naglašeno je.

Sudionici skupa u Sarajevu predložili su da Rektorska konferencija Bosne i Hercegovine uključi u svoj sastav sve rektore akreditiranih visokoškolskih ustanova u BiH, u skladu s članom 43 Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini.

"Predloženo je da Agencija traži tematsku sjednicu Parlamentarne skupštine BiH o visokom obrazovanju. Predložen je i sastanak rektora/direktora visokoškolskih ustanova u BiH sa UO i direktorom Agencije, te podržano nastojanje Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH da implementira preporuke ENQA-e date Agenciji BiH", saopćeno je iz Agencija za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđivanje kvaliteta BiH.

Fena

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6