fbpx

4bolnica zenica

Nakon što je Kantonalnu bolnicu Zenica napustio doktor Harun Šestić, jedan od najboljih vaskularnih hirurga u BiH, Uprava bolnice je zatvorila odjeljenje vaskularne hirurgije, što je prema riječima Šestića i ranije bio cilj.

Međutim, iako je odjeljenje zatvoreno, doktor Abdelhakim Goudu, koji je bio drugi vaskularni hirurg, prebačen je na odjeljenje opšte hirurgije i kao specijalista opšte hirurgije i subspecijalista vaskularne hirurgije i dalje obavlja operativne zahvate.

U razgovoru za Klix.ba predsjednik Sindikata ljekara Kantonalne bolnice Zenica Meho Kovačević, je kazao kako je to bilo očekivano te da ljekari idu tamo gdje su bolje plaćeni.

– Sutra ćemo imati još ovakvih slučajeva i odlasci iz BiH će ići većim tempom u narednim godinama. Jedan ljekar kada ode, on povuče i druge sa sobom, a nama u bolnici nedostaje oko stotinu specijalista – kazao je Kovačević.

Dodao je kako je najveći problem zadržati mlade ljekare koji odmah odlaze van BiH i teško se odlučuju uopšte da ostanu.

– Iz zeničke bolnice ćemo uskoro ispratiti dosta ljekara u penziju, ali nemamo kadrova ko bi ih zamijenio. Mi već sada moramo zaposliti nekoga i učiti ga desetak godina da bismo imali zamjenu za osoblje koje se penzioniše – dodao je on.

Prema njegovim riječima najbolji vaskularni hirurg u BiH Harun Šestić je otišao jer ga zenička bolnica nije imala čime zadržati.

– Niko na te odlaske ne obraća pažnju. Kod nas je problem aktuelan tek onda kada se desi. Nije glup onaj ko traži specijaliste s iskustvom, a činjenica je da se mi ponašamo kao da nama niko ne treba. Kao da sami sebi govorimo da ide iz BiH ko god hoće – dodaje Kovačević.

Prostora za planiranje budućnosti u Kantonalnoj bolnici Zenica je malo, a na kraju razgovora Kovačević je istakao da se godinama griješi, da su se ljekari pokušali zaustaviti s kolektivnim ugovorima, ali da to nije uspjelo. Rješenje vidi u promjeni sistema ili će država ostati bez najboljih ljekara i specijalista.

U razgovoru za Klix.ba doktor Harun Šestić je kazao kako njegovo odjeljenje vaskularne hirurgije nije imao nikakve podrške te da su im često i podmetali noge u njihovom razvijanju.

– Nismo imali podrške, šminkali su druga odjeljenja dok je naše odjeljenje bilo na istom nivou iako smo za veoma kratko vrijeme uradili neke od najznačajnijih vaskularnih operativnih zahvata u BiH. Služba koja je postojala je bila opravdana, ali ja sam se umorio to dokazivati nadležnima – govori Šestić.

Dodao je kako je umjesto godinu dana neplaćenog odsustva od menadžmenta bolnice dobio otkaz, nakon čega je svoj angažman nastavio van BiH. Naglasio je da plata nije uzrokovala njegov odlazak.

– Bili su narušeni i međuljudski odnosi i sve je bilo poljuljano. Mi smo zaista dali maksimum, ali ljudi koji vode bolnicu nisu imali osjećaja za to – zaključio je Šestić u razgovoru za Klix.ba.

Kakva sudbina čeka građane Zenice s nedostatkom ljekara i njihovim odlaskom iz BiH zbog nepostojanja normalnih uslova rada, još nije poznato.

(srpskainfo)

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4