fbpx

bih izbori reuters main 1

Na centralnom biračkom spisku Bosne i Hercegovine nalazi se 6.558 imena umrlih osoba, od čega je obrisano dvije trećine.

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine utvrdilo je da se u evidencijama središnjeg biračkog popisa nalazi 6.558 imena umrlih osoba, javila je Anadolija.

Informacija o broju umrlih čija se imena nalaze ili su se nalazila na biračkim popisima, koju je razmatrao SIP, sačinjena je prema izvješćima dostavljenim iz općinskih / gradskih izbornih povjerenstava u Bosni i Hercegovini.

Ni nakon dodatnog roka traženu informaciju nije dostavilo 11 općinskih izbornih povjerenstava, i to iz Kozarske (Bosanske) Dubice, Orašja, Ključa, Mrkonjić Grada, Jajca, Srebrenice, Kupresa, Han-Pijeska, Istočnog Starog grada, Trnova i Usore.

Nakon kontakata općinskih / gradskih izbornih povjerenstava s nadležnim matičnim uredima i ministarstvima unutarnjih poslova, u ožujku ove godine od navedenog broja brisano je gotovo 4.000 imena umrlih osoba sa biračkog popisa.

Ažuriranje se nastavlja

Također, prema informacijama iz općinskih / gradskih izbornih povjerenstava, problem se pojavljuje za osobe za koje se sa sigurnošću zna da su preminule u inozemstvu, ali ta informacija nije evidentirana u matičnim uredima u Bosni i Hercegovini.

Središnje izborno povjerenstvo, u suradnji s općinskim / gradskim izbornim povjerenstvima, posredstvom nadležnih organa (matični uredi i ministarstva unutarnjih poslova), nastavlja aktivnosti na ažuriranju središnjeg biračkog popisa.

O rezultatima tih aktivnosti javnost će biti blagovremeno informirana, naveli su iz SIP-a.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2