fbpx

1e privreda

Vlada Republike Srpske, iako satjerana u ćošak, pokušava u posljednji trenutak da izvuče iz nagomilanih problema Elektroprivredu RS.

Prvo, svjesni su da su sva preduzeća iz sistema ERS, njih pet proizvodnih i  isto toliko distributivnih, postala mjesto za zapošljavanje stranačkih kadrova i rješavanje socijalnih statusa. To je već postao problem koji utiče na finansijski rezultat samih preduzeća.

Drugo, sama “Elektroprivreda” se ne razvija, ne ulaže u proizvodnju, dok privatne kompanije sve više profitiraju na račun koncesija na našim resursima.

Vjerovatno je najveći problem taj što životni vijek obje termoelektrane, u Ugljeviku i Gacku, ističe za 10-15 godina. Počele su sa radom osamdesetih godina, a prosječan vijek je 50-ak godina.

Crne prognoze

Više od polovine ukupne električne energije u  Republici Srpskoj proizvede se u termoelektranama. Zato postoji opravdan strah da ćemo uskoro kupovati električnu energiju od privatnih kompanija i uvoziti po znatno većim cijenama, te da za deceniju-dvije Elektroprivreda RS neće biti ni blizu ovdašnjeg kapaciteta.

Dakle, s jedne strane postoji prekomjeran broj zaposlenih u ERS, koja je prošle godine imala rekordan gubitak, a s druge strane smanjenje proizvodnih kapaciteta i otvorena opcija da ćemo izgubiti primat u proizvodnji električne energije.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić svojevremeno je potvrdio da postoje ozbiljni problemi u Elektroprivredi RS.

– Elektroprivreda u prvoj polovini iduće godine mora da prođe proces ozbiljne transformacije kako bi bila još efikasnija u svom radu – rekao je Đokić.

1e privreda 1

Ograničenja

On je potvrdio da su velika ograničenja “Elektroprivrede” to što Republika održava politiku izuzetno niskih cijena električne energije i što “Elektroprivreda” ima veliki broj zaposlenih.

On smatra da ne treba govoriti o tome da će se smjenama u “Elektroprivredi” nešto bitno promijeniti, već kako da se novom, boljom organizacijom poboljša stanje ovog velikog sistema Republike Srpske.

Ministar Đokić je podsjetio da je Elektroprivreda Republike Srpske veliki i organizaciono vrlo složen sistem, sa visokim nivoom nezavisnosti, koji ima 10 zavisnih preduzeća, a na čelu sistema je organizaciono mješoviti holding ili matično preduzeće, koje ima svoju upravu.

– Odgovornost za neko stanje ili teškoće ima upravo preduzeće, i to se ne može odvojiti od odgovornosti uprava svih zavisnih preduzeća koja čine ovaj veliki sistem – rekao je Đokić.

On je istakao da treba govoriti o tome kako da se novom boljom organizacijom poboljša stanje u velikom sistemu Republike Srpske.

Projektovani kraj

Bivši direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić i jedan od najboljih mendžera u oblasti energetike na Balkanu kaže da se svim termoelektrana u BiH približava projektovani kraj od 300.000 radnih sati.

– Siguran sam da je vrijeme tržišta električnom energijom došlo na prostor BiH. Podsjetiću da nas je Evropska energetska zajednica obavezala da do 2023. smanjimo ispuštanje sumpor dioksida i određenih dijametara prašine. Nemamo modernu tehnologiju pa ćemo morati smanjiti proizvodnju. Praktično ćemo struju morati kupovati na tržištu jer nećemo moći da proizvodimo potrebnu količinu – upozorava Jerlagić.

Transformacija

Ministar Petar Đokić nije se upuštao u detalje transformacije ERS. Ono što se zvanično može o tome saznati jeste to da je planirano da se svih pet distributivnih preduzeća odvoje iz sistema ERS i da se formira jedan distrubuter.

Stručna javnost je prije nekoliko godina predlagala da se sva proizvodna preduzeća spoje u jedno, a distributivna u drugo. Trenutno postoje 10 ovih preduzeća i svako od njih ima upravu, nadzorni odbor, sekretarice, vozače… Za spajanje postoji ogroman otpor direktora zbog gubljena prinadležnosti.

(srpskainfo)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2