fbpx

3neboder centar

Novim regulacionim planom za centralno gradsko područje predviđene su krupne izmjene jezgra Banjaluke, između ostalog, i gradnja modernih višespratnica, od kojih će najveće dvije zgrade biti do 15 spratova na lokaciji ispod Tehničke škole.

Višespratnica je planirana i na mjestu sadašnje „Ploče“ na Tržnici, kao i kod nekadašnjeg kina „Kozara“.

Na sve ove najave iz Gradske uprave, oglasio se i dugogodišnji arhitekta Predrag Mitraković koji je početkom devedesetih bio i načelnik gradskog odjeljenja za urbanizam.

On poručuje „gradskim ocima“ da je Banjaluka ravničarski grad sa strukturom iz perioda austrougarske i banovine i da nema tradiciju izgradnje nebodera.

– Svaki grad ima neboder, pa ćemo sada i mi imati neboder, to je logika kojom se nadležni vode sa ovim novim regulacionim planom. I neboder na Kastelovom ćošku u Gospodskoj ulici napravljen je pod političkom iznudom i ozbiljno je oštećen u zemljotresu – rekao je Mitraković za portal srpskainfo.com.

Podsjetimo, gradski arhitekta Ivan Rašković izjavio je nedavno da Banjaluka ima tradiciju nebodera, te da savremena tehnologija građenja parira trusnom banjalučkom području, a od čega građani najviše i strahuju nakon zemljotresa 1969. godine.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je takođe da se prilikom izrade ovog plana sa parkovima i trgovima, pokušala nastaviti nit koju je tridesetih godina prošlog vijeka uspostavio ban Milosavljević, te da su na nekoliko lokacija predviđeni neboderi koji su „obilježja velikih gradova i poslovnih zona“.

(Srpskainfo)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Kandidata - 7.5%
Kandidatkinju - 13.6%
Kod glasanja pol kandidata/kinje mi nije bitan - 77.6%

Ukupno glasova: 147
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Septembar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4