fbpx

1igra

Prognoze političkih analitičara da Marko Pavić, lider DNS, po cijenu napuštanja vladajuće koalicije, neće dozvoliti da Ujedinjena Srpska, partija Nenada Stevandića postane član vladajuće koalicije SNSD-DNS-SPRS, protekle sedmice dobile su i zvaničnu potvrdu.

Time je ovaj iskusni magistar pravnih nauka iz Prijedora još jednom dokazao, da je u skladu sa sloganom svog DNS,  održao riječ, pokazavši se, istovremeno,  i kao vješt pregovarač jer je, bez obzira na žestoke pritiske, uspio da od svog jačeg koalicionog partnera izdejstvuje ono što je tražio, kad je riječ o Stevandiću i njegovoj partiji.

Uz to, Pavić je  još jednom dokazao svoju principijelnost, kao jednu od glavnih odlika njegove politike,  i u isto vrijeme “začepio usta” svima onima koji su tvrdili da je njegovo vrijeme prošlo i da dolazi vrijeme znatno mlađeg Stevandića koji će ga nadjačati.

Ono što je za običnog građana Srpske najvažnije,  Pavić je uspio da izgura svoju priču da su ekonomija i zapošljavanje u ovom trenutku ispred svega, pa tako i ispred isforsirane priče o nekom novom patriotskom frontu kao novoj kičmi srpske nacionalne politike koju je gurao Stevandić, a u kojem bi se, vrlo vjerovatno, moglo naći i onih javnosti nepoznatih imena, sa ne baš sjajnom prošlošću i biografijom.

A da se Pavić proteklih nekoliko decenija pokazao kao patriota bespotrebno je trošiti riječi…

Svjestan je, naravno, toga i prvi čovjek najjače vladajuće partije SNSD,  Milorad Dodik, kao što je  svjestan i činjenice da bi uvođenjem u koaliciju Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića, ugrozio svoje odnose sa Pavićem, jer mu je upravo DNS najvjerniji saveznik već duže od deceniju.

A šta bi značila zamjena DNS-a Ujedinjenom Srpskom u vladajućoj koaliciji najbolje govore cifre, jer kapacitet Pavićeve stranke je najmanje 100.000 glasova, dok Ujedinjena Srpska može da računa na najviše 20.000 birača.

– Dodiku je očigledno postalo jasno da je ono što se proteklih mjeseci spekulisalo, a to je da bi eventualnom zamjenom DNS-a Ujedinjenom Srpskom, postao veliki gubitnik, ocjenjuju bolji poznavaoci političkih prilika u Srpskoj.

A šta je zapravo Marko Pavić sve zamjerio Nenadu Stevandiću pa je u pitanje bila došla i najdugovječnija politička koalicija na Balkanu? Spisak je dugačak… Od otimanja odbornika i ljudi iz opštinskih odbora DNS-a, uz obećanje funkcija i zaposlenja, prenaglašenog forsiranja priče o patriotskom bloku, pa do Stevandićevih pokušaja da istisne DNS iz vladajuće koalicije, namećući sebe i svoju partiju kao zamjenu.

Očigledno je, ocjenjuju politički analitičari, da mnogima ne odgovara jak DNS, odnosno to što drži svoju riječ i koristi drugačiju, umjereniju, terminologiju od drugih, ali i da zna, kada to treba “pokazati zube”, kao što je bio slučaj u vezi Stevandićevog ulaska u vladajuću koaliciju, ali i nešto ranije kada se, bez obzira na prijetnje i pritiske  usprotivio prodaji državnog kapitala Rudnika željeza “Ljubija”.

Dobro je za Srpsku što ima u vladajućoj koaliciji jednu partiju koje je korektivni faktor, kao što je to DNS. Šta će na sve to rečeno poručiti birači znaćemo u oktobru, nije daleko…

Izvor: Insajder.ba 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2