fbpx

19414cd3079861a1e310 696x389

BiH napuštaju i brojni liječnici, specijalisti, farmaceuti, medicinski tehničari i njegovatelji, što za posljedicu ima podatak da BiH trenutačno ima 200 liječnika na 100.000 stanovnika, što je manje od europskog prosjeka od 362 liječnika.

Ekonomska kriza, besperspektivnost, nepoštivanje osnovnih ljudskih prava i politička situacija samo su neki od uzroka iseljavanja stanovništva, piše Večernji list BiH. Zemlje u koje se najčešće odlazi su Njemačka, Austrija, Slovenija i Švedska.

Stanje u BiH

BiH je svrstana na 131. mjesto među 133 države u kategoriji “odljev mozgova”. Zemlju najviše napuštaju građani deficitarnih zanimanja, kao što su programeri, inženjeri, općenito visokokvalificirana radna snaga.

BiH napuštaju i brojni liječnici, specijalisti, farmaceuti, medicinski tehničari i njegovatelji, što za posljedicu ima podatak da BiH trenutačno ima 200 liječnika na 100.000 stanovnika, što je manje od europskog prosjeka od 362 liječnika.

Iz BiH odlaze mladi liječnici, odlaze hrabri liječnici, upravo oni koji, nakon stjecanja iskustva i prakse u struci, trebaju preuzeti odgovornost za zdravstveni sustav u BiH, upozorio je u razgovoru za Fokus.ba predsjednik Liječničke komore FBiH prim. dr. Harun Drljević. Posebno je naglasio kako bh. zdravstvu kronično nedostaju anesteziolozi, patolozi i pedijatri. Riječ je o tri oblasti medicine u kojima je stanje najalarmantnije.

Slab je odziv i na specijalizacije iz kirurških disciplina, neatraktivne su specijalizacije iz obiteljske medicine, pogotovo u manjim mjestima. Zbog svega toga za pretpostaviti je kako će se u budućnosti pojaviti deficit liječnika i u ovim oblastima, kazao je Drljević. Za 10 do 15 godina, kada bi trebali biti nositelji zdravstvenog sustava u BiH, upozorava Drljević, mladi doktori neće biti tu.

Njihova mladost, energija i kreativnost tada će biti u službi zdravstvenih sustava drugih zemalja. Nama ostaju vremešne generacije liječnika u zdravstvenom sustavu koje vjerojatno neće moći u budućnosti adekvatno preuzeti evidentne rastuće potrebe u zdravstvenoj skrbi stanovništva.

Stanovništvo BiH demografski evidentno stari, a stariji stanovnici, što je sasvim normalno, češće obolijevaju od različitih patologija vezanih uz stariju životnu dob – kronična oboljenja, maligna oboljenja, degenerativna oboljenja... ,naglasio je Drljević.

Razlozi odlaska

Mnogobrojni su razlozi odlaska liječnika – nemogućnost stručnog profesionalnog usavršavanje i stručnog napredovanja, preopterećenost, česti i emotivno obojeni, uglavnom neosnovani medijski napadi na liječnike i njihov rad.

Tu su i senzacionalistički vođeni sudski sporovi i uglavnom neosnovane tužbe protiv liječnika koji vrijeđaju dostojanstvo doktora medicine i unose nemir te paniku u liječnički korpus.

Neadekvatni su uvjeti rada, zdravstvene ustanove su nedovoljno opremljene, ne postoji minimum uvjeta za prakticiranje koje neće ugroziti stanje zdravlja pacijenta i prouzročiti liječničku pogrešku.

Večernji.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 5.5%
Ne - 81.7%
Možda - 11%

Ukupno glasova: 109
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1