fbpx

rtx14sc0

Film govori o katastrofalnoj situaciji u kojoj se nalaze psi bez doma u Bosni i Hercegovini .

Dokumentarni film Pasji život - sarajevske lutalice, priča o katastrofalnoj situaciji u kojoj se nalaze psi bez doma u Bosni i Hercegovini i o borbi jedne žene koja je svoj život podredila njihovom spašavanju, premijerno je prikazan u utorak navečer u Evropskom parlamentu u Briselu na inicijativu hrvatskog europarlamentarca Davora Škrleca.

Ovaj tridesetominutni film govori o teškom stanju u kojem se nalazi ogroman broj pasa lutalica na ulicama Sarajeva, te o neadekvatnim azilima tog grada u kojima su životinje na rubu gladi, bolesne i napuštene.

Nagrađivani britanski glumac Peter Egan, veterinar Roger Barlow i rediteljica filma Maria Slough uputili su se u septembru 2017. u prijestolnicu BiH gdje su posjetili azil Prača i ostali šokirani groznim uvjetima za pse koji su tamo zatvoreni.

"Ono što me poprilično rastužilo tokom moje posjete Sarajevu je bilo vidjeti kako su naši prijatelji općenito loše tretirani. Naša posjeta azilu Prača me uništila. Svjedočiti kako su nevine životinje podređene jednoj takvoj okrutnosti, potpunom manjku pažnje i brige je bilo zastrašujuće", rekao je Egan na panelu nakon premijernog prikazivanja.

No troje Britanaca se u filmu susreću i s Milenom Malešević, neumornom volonterkom koja je svojom neprekidnom borbom u posljednjih deset godina iz takvih skloništa i s ulica uspjela spasiti preko hiljadu pasa, koji su zahvaljujući njenom trudu pronašli dom u BiH i u drugim državama. Malešević, također prisutna u Briselu, svoj je trosoban stan u Sarajevu pretvorila u kliniku za napuštene pse, a u filmu ističe želju da "sve životinje ovog svijeta budu spašene od patnje".

Promocija odgovornog vlasničkog odnosa

Predsjednica Eurogrupe za životinje Reineke Hameleers na panelu je istakla kako ovakva situacija nije slučaj samo u Bosni i Hercegovini.

"Ovo se događa i u drugim državama i zato je ovaj događaj važan, jer zajedno s vama želimo nastaviti dijalog o pronalasku rješenja", poručila je Hameleers publici u kojoj je sjedilo nekoliko europarlamentaraca, dodavši kako EU može učiniti mnogo više po ovom pitanju.

"Promocija odgovornog vlasničkog odnosa prema psima ključ je za značajno smanjivanje broja uličnih pasa i mačaka te širenja bolesti. Uzgajivači, prodavači i kupci moraju biti svjesni svojih odgovornosti, obavezne identifikacije i registracije na EU-a nivou kako bi osigurali pravilnu primjenu zakonodavstva", dodala je, naglasivši kako će od europarlamentaraca tražiti da stvore pritisak na Evropsku komisiju kako bi donijela mjere koje će riješiti probleme lutalica.

Autori filma kasnije su otkrili da je priča o sarajevskim psima samo prvi dio trilogije, a ostala dva nastavka će se snimati u Rumuniji i Hrvatskoj.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31