fbpx

2grcka protesti makedonija

Grčka je saopćila u utorak kako želi da Makedonija usvoji "neprevodiv" naziv u cilju rješenja dugotrajnog spora između dvije zemlje, dok je posrednik UN-a izjavio da je pravo vrijeme za njegovo rješenje.

"Mislim da postoji volja ovdje, a također vjerujem i u Skopju, da se pokuša doći do rješenja", izjavio je novinarima posrednik UN-a Matthew Nimetz nakon razgovora s grčkim ministrom vanjskih poslova Nikosom Kotziasom.

"Trebali bismo zgrabiti priliku. Usporavanje procesa neće imati nikakvog smisla, vrijeme je za donošenje odluka i mislim da smo stigli do toga", izjavio je 78-godišnji diplomata, koji posreduje u sporu od 1994. godine.

Grčka smatra da je naziv "Makedonija" dio njenog kulturnog naslijeđa i da je to također naziv istorijske grčke pokrajine koja je bila središte drevnog carstva Aleksandra Makedonskog.

Spor je ostao neriješen od stjecanja nezavisnosti bivše jugoslovenske republike 1991. godine.

"Prva stvar o kojoj treba raspravljati jeste jezik ili jezici susjednih zemalja u kojima se taj naziv ne može prevesti", izjavio je Kotzias za ERT televiziju.

Dodao je da će Atina podnijeti nacrt prijedloga Skopju u februaru.

"Razgovarali smo dokle smo stigli nakon višesedmičnih rasprava i potom ćemo to morati da razmotrimo", izjavio je Nimetz.

Kotzias je kazao da će svaki budući sporazum morati da ratificira grčki parlament i da će također biti neophodne promjene u makedonskom ustavu.

Prošle je sedmice Nimetz predložio alternativne nazive za Makedoniju, među kojima je i "Republika Nova Makedonija".

Posrednik UN-a danas je izjavio da su neki od njegovih prijedloga procurili u javnost, ne pojašnjavajući to dodatno. 

Zbog grčkog protivljenja, Makedonija je primljena u Ujedinjene nacije pod nazivom "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija" (FYROM).

Rješenje spora je potrebno kako bi se Makedonija mogla pridružiti NATO-u ili EU, jer je Grčka ranije zaprijetila da će uložiti veto na njeno članstvo zbog spora oko naziva, prenosi AFP.

(radiosarajevo) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

April 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3