fbpx

bus777788 696x443

Prevoznici čekaju idući mjesec kada će najverovatnije zatražiti od Gradske uprave Banjaluka sagalasnost da poskupe autobuske karte u gradskom i prigradskom saobraćaju.

Zbog rasta cijene goriva za 5 feniga, te novog povećanja u februaru kada počnu da se primjenjuju izmjene i dopune Zakona o akcizama, Banjalučanima se “smiješi” skuplji javni prevoz.

– Nama gorivo najviše utiče na cijenu usluge, a već je otišlo gore za desetak odsto i od idućeg mjeseca očekujemo još poskupljenje za 18 pfeniga po litru zbog akciza. Kada se stvore uslovi koji utiču na formiranje cijene prevoza u gradu, podnijećemo zahtjev za korekciju, a to bi moglo biti 10. februara, jer već 25. počinje prodaja mjesečnih karata za mart- pojasnio je direktor “Autoprevoza” Dejan Mijić, dodajući da bi povećanje cijene prevoza moglo da iznosi 10 odsto.

U gradskom Odjeljenju za saobraćaj i puteve pojašnjavaju da je po ugovoru sklopljenom sa prevoznicima definisano da autobuske karte mogu poskupiti kada se cijena goriva promijeni za 15 odsto.

– Kada dobijemo zvanično zahtjev prevoznika razmatraće ga odjeljenja za privredu i saobraćaj i komisija za korporativno upravljanje o opravdanosti cijene karata- rekao je načelnik Slaviša Sandić.

Prevoz u javnom saobraćaju u Banjaluci poskupio je prije tačno godinu dana kada je pojedinačna karta sa 1,40 KM povećana na 1,60 KM, a mjesečne karte su poskupile za oko 3 marke.

Radnička karta sada je 39,5 maraka, dok penzioneri i porodice poginulih boraca plaćaju 13 KM.

Mada je Banjalučane uznemirila nova najava o poskupljenju i sa ljutnjom govore da cijene karata samo rastu, ali “ne padaju” kada se snizi cijena goriva, Sandić ističe da to nije tačno.

– Posljednji put smo imali sniženje prije dvije godine upravo po istom pravilniku- naglašava on.

Sve ovo se dešava, kažu upućeni, jer Grad nije vlasnik komunalnih preduzeća i ne može uticati na privatnike koji se više vode ekonomskom računicom, nego socijalnom komponentom.

Banjalučani se žale i da već sada plaćaju najskuplji prevoz u regionu i da dalja povećanja nemaju smisla.

Umjesto besplatnih – skuplje karte

Višečlane porodice su se ove godine nadale da će dobiti besplatne mjesečne karte za djecu srednjoškolce i studente, ali umjesto toga kažu, za prevoz će izdvajati još više novca.

– Sada plaćam 70 maraka za dvije mesečne karte djeci, i šta da očekujem, kao pomoć za školovanje djece u novoj godini dobili smo skuplji prevoz – kaže razočarana majka četvoro djece.

(EuroBlic)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31