fbpx

2javna preduzeca

BANJALUKA - Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da je Vlada Srpske u prethodnim godinama preuzela isplatu određenih međunarodnih kredita za javna preduzeća koja nisu bila u mogućnosti da ih servisiraju.

"I `Željeznice`su jedno od tih preduzeća, ali će problem biti riješen tako što ulazimo u restrukturisanje. Poznato je da je Svjetska banka odobrila 51 milion evra i da je to novac koji će biti uskoro na raspolaganju, a nadam se da ga niko neće blokirati na nivou BiH", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona kaže da se i bez novca Svjetske banke krenulo u kadrovsko i operativno restrukturisanje i da je iz ovogodišnjeg budžeta Srpske obezbijeđeno 3,8 miliona KM za penzionisanje više od 211 radnika.

"Bilo je preduzeća koja nisu uspijevala da servisiraju dugovanja, ali u procesu restrukturisanja očekujem da ćemo imati puno bolja, disciplinovanija i efikasnija preduzeća u javnom sektoru", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je bilo smjena direktora u javnom sektoru u Srpskoj, među kojima su u "Elektroprivredi" i zdravstvu.

"To je proces koji traje i ne mislim da bi trebalo da samo bude spektakularno najavljen, odnosno da neko bude smijenjen, a da poslije ne razumijemo šta smo radili. Rekli smo da neće biti moguće da svi koji negativno posluju budu odmah na udaru i za potencijalnu smjenu", kaže Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je važno prepoznati da u određenim privrednim subjektima postoje realne poteškoće i barijere koje onemogućavaju bolje poslovanje.

Cvijanovićeva je rekla da je jedan od kriterijuma da se u ovakvim preduzećima mora vidjeti poboljšanje, odnosno da ne budu pravljene dodatne obaveze.

"Međutim, postavljanje direktora je dio kadrovske politike koalicionih političkih partija, a ono čime sam zadovoljna jeste da su partije rekle da ljudi koji nisu zadovoljili, a imaju pretpostavke za dobar rezultat, treba da odu sa funkcija", rekla je Cvijanovićeva.

(Srna) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2