fbpx

20171128205619 453698

“Ako kažemo da je samo na području Bijeljine kroz razne institucije registrovano više stotina zavisnika od droge, da se droga nalazi i u školskim dvorištima, onda mi, kao građani, svi zajedno, moramo dati doprinos, naravno u saradnji sa institucijama, da bi se napravivila strategija protiv droge, da djecu izvlačimo iz narkomanije”, poručio je Perić

U borbi protiv narkomanije presudna je uloga porodice i kontinuirano sprovođenje sistemskih mjera u društvu, naročito kroz obrazovni sistem, ocijenio je profesor Dragomir Perić na jučerašnjem predavanju u Bijeljini.

Perić, koji se dugi niz godina radeći u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske bavio ovim društvenim problemom, a i danas kao predsjednik Udruženja građana “Vidik”, kaže da u Bijeljini ima na stotine zavisnika od droge.

“Većina njih su u dobi od 15 do 30 godina, a najmlađi registrovani zavisnik u gradu ima 11 godina”, rekao je Perić na predavanju koje je organizovalo Udruženje građana “Vidik” i Aktiv žena SDS-a Bijeljina.

Na predavanju pod nazivom “Snaga žene u prevenciji narkomanije-edukovana žena zdrava mladost”, Perić je rekao da u suzbijanju narkomanije 90 odsto čini prevencija, a tek 10 odsto represivni dio, kojim se bave ministarstva unutrašnjih poslova kod nas i u regionu.

On je napomenuo da u međunarodnom lancu trgovine drogom Republika Srpska i BiH predstavljaju značajnu kariku kako u prolazu droge kroz zemlju, tako i onog dijela koji ostaje u njoj, pa je zavisnika sve više.

“Došlo je do epidemije narkomanije, do upotrebe i zloupotrebe droga – a MUP Srpske daje velike i značajne rezultate u suzbijanju ovog društvenog zla”, rekao je Perić i dodao da je ovo predavanje dio tromjesečnog projekta u kojem je akcenat stavljen na edukaciju majki koje su, kaže, najbolji vaspitači i edukatori djece o štetnosti droge i opasnostima koje donosi.

Perić ističe da na području Republike Srpske postoje ljekari i institucije koji su stručni za ova pitanja, ali da ne postoji ustanova za liječenje narkomana.

“Ako kažemo da je samo na području Bijeljine kroz razne institucije registrovano više stotina zavisnika od droge, da se droga nalazi i u školskim dvorištima, onda mi, kao građani, svi zajedno, moramo dati doprinos, naravno u saradnji sa institucijama, da bi se napravivila strategija protiv droge, da djecu izvlačimo iz narkomanije”, poručio je Perić, napominjući da droga dovodi do teških zdravstvenih posljedica, sa istim ishodom – zalječenja, ali ne i izlječenja.

Prema njegovim riječima, situacija u vezi sa ovim problemom u zemljama bivše Jugoslavije je slična.

“Epidemija droge je došla u cijeli region, i ako smo prije rata imali zloupotrebu droga samo po većim gradovima, danas, nažalost, imamo djecu koja i po selima već od 14. godine koriste drogu – od marihuane do najopasnijih droga kao što su heroin, kokain, a naročito sada popularni ekstazi”, rekao je Perić.

Na veoma posjećenom predavanju koje je održano u prostorijama bijeljinskog SDS-a, Perić je ukazao i na značajan vršnjački uticaj u borbi protiv narkomanije i pozvao roditelje da vode brigu o djeci, njihovom kretanju i društvu.

Prema njegovim riječima, na ovom području prisutna je široka lepeza droga – doza heroina košta 70 KM, a jednom zavisniku mjesečno je za drogu potrebno 2.000 KM, što otvara i prostor za porast kriminala i slučajeva nasilja u porodici.

Perić je upozorio da 70 odsto roditelja ne želi da čuje prva upozorenja policije da je njihovo dijete na putu narkomanije, iako je bolest zavisnosti od droge u epidemijskim razmjerama.

Perić ima višedecenijsko iskustvo u suzbijanju narkomanije kao pripadnik MUP-a Republike Srpske, autor je knjige “Droga je miris pakla”, dobitnik povelje UN za borbu protiv droge i predsjednik je humanitarne organizacije – Udruženja građana “Vidik” u Bijeljini.

(Srna)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2