fbpx

5carlsm

Charles Manson, zloglasni vođa kulta koji je naređivao svojim sljedbenicima da čine ubistva, umro je u bolnici u 83. godini. On je ranije ovog mjeseca prebačen u bolnicu Bakersfield, javljaju američki mediji.

Vijesti o Mansonovoj smrti je prvi objavio magazin TMZ, pozivajući se na riječi Tateine sestre, Debre, koja je dobila poziv od zatvorskih zvaničnika.

Pripadnici Mansonove sekte, poznati kao "porodica Manson", ubili su sedam osoba 1969. godine, podsjeća BBC.

Među žrtvama ovog krvavog pohoda bila je glumica Sharon Tate, supruga režisera Romana Polanskog, koja je bila u poodmakloj trudnoći.

Četiri osobe koje su se nalazile u njenom domu također su izbodene na smrt.

Članovi "porodice Manson" sutradan su ubili i jedan bogati bračni par u Los Angelesu.

Manson je vjerovao u dolazeći rasni rat u Americi, nakon čega bi se on uzdigao kao vođa novog društvenog poretka. Ovo je bila njegova vizija koju je nazvao "Helter Skelter", po pjesmi Beatlesa kojom je Manson postao opsjednut.

Tužioci su tvrdili da se Manson nadao da će crnci u Americi biti okrivljeni za ubistva koja su počinili pripadnici njegovog kulta, čime bi bile podignute rasne tenzije.

On je određeni broj svojih sljedbenika uvjerio da je reinkarnacija Isusa Krista, koristeći kombinaciju droga i harizme kojom je "porodicu", većinom mlade žene iz srednjeg staleža, doveo pod svoju kontrolu.

Sam Manson nije počinio nijedno ubistvo. Njegovi sljedbenici su činili ubistva po njegovim naredbama.

Bez obzira na to, on je proglašen krivim za ubistva i osuđen na smrt 1971. godine.

Međutim, prije nego što je ta kazna mogla biti provedena, savezna država Kalifornija je ukinula smrtnu kaznu, a njegova presuda je preinačena na doživotni zatvor.

(Fena)

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1