fbpx

1zlostavljanje djece

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine oglasili su se saopćenjem za javnost povodom obilježavanja Evropskog dana zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja, 18. novembra.

Upozorili su da problem seksualnog zlostavljanja djece predstavlja ozbiljan izazov koji nema odgovarajući tretman u BiH.

Prema mišljenju Ombudsmena, poznavanje Konvencije Vijeća Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja, a koju je Bosna i Hercegovina ratifikovala 2012. godine, nije na zadovoljavajućem nivou iako je bilo organizovanih edukacija od zvaničnih insitucija i nevladinih organizacija za predstavnike srednjih škola, zdravstva i sudstva, te se opravdano postavlja pitanje - koliko su predstavnici ostalih institucija upoznati sa istaknutom Konvencijom?

Polazeći od toga da svaki oblik seksualnog zlostavljanja predstavlja bolno i traumatično iskustvo sa posljedicama destruktivnim po zdravlje i psihosocijalni razvoj djeteta, Ombudsmeni su mišljenja da bi društvo u cjelini trebalo mnogo više učiniti na prevenciji, koja zahtijeva dobru organizaciju i nadasve odgovorno ponašanje svih nadležnih.

Pritom, Ombudsmeni su svjesni "da je za stvarno poboljšanje u oblasti prava djeteta i pravosuđa po mjeri djeteta potreban proaktivni pristup države i da je potrebno poduzeti čitav niz različitih mjera".

S tim u vezi Ombudsmeni pozdravljaju Odluku Vlade Republike Srpske o osnivanju registra pedofila radi većeg stepena zaštite djece, a što je aktivnost na kojoj je insistirala i institucija Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz te institucije.

(radiosarajevo)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2