fbpx

4banka

Republičko javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 23 osobe zbog sumnje da su kao pripadnici zločinačkog udruženja na čelu sa bivšim direktorom “Balkan Investment Banke” Edvinasom Navickasom i pojedinačno grubo kršili zakon i na taj način drugim pravnim licima pribavili značajnu imovinsku korist, a na štetu „Balkan Investment Banke“, saznaje poslovni portal CAPITAL. ba.

Kako saznajemo, optužnica je podignuta protiv 13 državljana Litvanije i 10 državljana BiH, a potvrđena je i od strane Okružnog suda u Banjaluci.

Ovim je potvrđeno pisanje CAPITAL-a koji je nedavno najavio podizanje optužnice u ovom predmetu.

„Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privednog kriminala podiglo je optužnicu protiv Edvinas Navickasa, Evaldas Deršonasa, Aste Teišerskiene, Sergejus Fedotovasa, Rimantas Purtulisa, Angele Dementavičiute, Mindaugas Valančiusa, Laure Baroniene, Laure Ivaškevičiute, Romualdas Česnavičiusa, Žilvinas Mileriusa,Vitalis Sapagovasa, Mirjane Čomić, Snežane Milunović i Milorada Granulića zbog krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa produženim, krivičnim djelom zloupotreba ovlašćenja u privredi“, potvrdili su za CAPITAL u Republičkom javnom tužilaštvu.

Optužnica je podignuta i protiv Dalyte Poteliunaite zbog pojedinačnog krivičnog djela zloupotreba ovlašćenja u privredi kao i protiv Vinke Granulić, Branka Pančića, Ismara Žmirića, Nade Jeličić, Gorane Kecman, Bojana Karanovića i Vladimira Petrovića zbog produženog krivičnog djela i pojedinačnog krivičnog djela zloupotreba ovlašćenja u privredi u pomaganju.

„Optužnica ova lica tereti da su od početka 2008. godine do polovine 2013. kao pripadnici zločinačkog udruženja kojim je rukovodio Edvinas Navickas i pojedinačno u više navrata grubo prekršili zakon, pravila poslovanja u odnosu na raspolaganje, korišćenje i upravljanje imovinom, te na taj način drugim pravnim licima pribavili znatnu imovinsku korist, a na štetu “Balkan Investment Banke”, sada “Banke Srpske” u stečaju“, istakli su u Republičkom javnom tužilaštvu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS je još krajem 2015. godine podnijelo tadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS izvještaj o počinjenom krivičnom djelu organizovani kriminal protiv 21 lica koja su osumnjičena da su oštetila „Balkan Investment banku“ za više od 56 miliona maraka.

Sva lica obuhvaćena optužicom nalazila su se i u izvještaju MUP-a, a njima je tada na teret stavljeno da su kao članovi organizovane kriminalne grupe, na čelu sa Navickasom preko povezanih pravnih lica preuzimali kredite iz „Balkan Investment Banke“ da sebi pribave imovinsku korist, dok su banku oštetili za desetine miliona maraka.

Brojne malverzacije u poslovanju „Balkan Investment Banke“ utvrdio i Devizni inspektorat RS čiji je izvještaj dostavljen nekadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS.

CAPITAL je prošle godine objavio izvještaj Deviznog inspektorata RS iz 2013. godine u kojem je do detalja objašnjeno na koji način su litvanski vlasnici izvlačili novac iz „Balkan Investment Banke“.

Inspektori su otkrili nezakonitosti u obavljanju platnog prometa grupe povezanih lica okupljenih oko FG “Birač”, uz sofisticiranu logistiku BIB-a i litvanske „Ukio Banke“. Samim osnivanjem BIB-a u ovoj banci otvoreni su nerezidentni računi Ukio banke u evrima.

U jednom dijelu izvještaja se govori i o fiktivnim transakcijama akcija BIB-a, odnosno o kreditima koji su dodijeljivani povezanim pravnim licima sa namjerom da se kao garancija založi imovina Fabrike glinice “Birač” i da se potom ta imovina oduzme.

(Capital) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 88.5%
Ne - 9.4%
Nije mi bitno - 1%

Ukupno glasova: 96
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 9.3%
Ne - 88.4%

Ukupno glasova: 43
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Septembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3