fbpx

radnici epa

Prema prijedlogu Komisije, upućeni radnik treba imati istu plaću i iste radne uvjete kao i radnici u zemlji primateljici, dok je po sadašnjim pravilima radnik najčešće plaćen prema standardima zemlje iz koje dolazi.

Ministri rada Evropske unije u ponedjeljak navečer dogovorili su se o reformi direktive o tzv. upućenim radnicima.

"Čestitam na postignutom sporazumu. Dogovorili smo uravnotežen sporazum", rekla je povjerenica Evropske komisije za socijalna pitanja Marianne Thyssen po završetku maratonskog sastanka 28 ministara rada u Luksemburgu.

Sporazumu su se protivili ministri iz Poljske, Mađarske, Latvije i Litvanije, a suzdržani su bili ministri iz Velike Britanije, Irske i Hrvatske.

Ostali su bili za prijedlog, objavila je Estonija, koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, prenosi Hina.

Isti uvjeti

Prema prijedlogu Komisije, upućeni radnik treba imati istu plaću i iste radne uvjete kao i radnici u zemlji primateljici, dok je po sadašnjim pravilima radnik najčešće plaćen prema standardima zemlje iz koje dolazi.

Nakon gotovo 11 sati razgovora ministri rada EU-a dogovorili su se o trajanju upućenog rada, najviše 12 mjeseci, što je tražila Francuska, s time da se može produžiti za još šest mjeseci na zahtjev poslodavca.

Francuska je morala popustiti u sektoru prijevoza, koji je osobito osjetljiv jer su zemlje Višegradske grupe, ali i Španija i Portugal zabrinuti zbog negativnih posljedica reforme na njihove vozače.

Već 18 mjeseci zemlje članice pokušavaju postići dogovor o promjeni direktive koja je na snazi od 1996. godine. Međutim, u vezi s tim nastala je podjela na istočne i zapadne članice, s tim da su i Španija i Portugal na strani istočnih članica, uglavnom zbog pitanja vozača.

Primjena direktive

Prema sporazumu od ponedjeljka navečer, predviđeno je da se za vozače nastavi primjenjivati prijašnja direktiva iz 1996, a ne nova i tako će biti sve dok ne bude primijenjena druga evropska reforma posvećena isključivo cestovnom prijevozu, kojom će se urediti propisi za taj sektor.

Zemlje Višegradske grupe te Portugal i Španija boje se negativnih posljedica za svoje vozače. Tu je riječ o kabotaži, pravu obavljanja prijevoza putnika i robe na području jedne države. U Evropskoj uniji to je liberalizirano, pa je prijevoznicima iz jedne države članice dopušteno obavljanje kabotaže na području druge države članice najčešće pod istim uvjetima kao i domaćim prijevoznicima, dok se prijevoznici izvan EU-a smatraju stranim prijevoznicima.

Međutim, ovdje je sporno treba li vozač španske kompanije kad prevozi robu između dva mjesta u Francuskoj biti plaćen po španskim ili francuskim standardima.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Avgust 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4