fbpx

Posao u energetskom sektoru oduvek je bio unosan, a najesktremniji primer koji potvrđuje to pravilo jeste v. d. direktora Elektroprivrede RS Željko Kovačević. On se u „strujnom kolu“ Republike Srpske nalazi već 11 godina, a za to vreme je od činovnika postao jedan od kraljeva nekretnina.

4gubitak

Javnosti u RS nije nepoznato da je Kovačević bogat čovek, ali ipak svaki put bude šokirana fotografijama njegovih kuća, vila i stanova.

 Kovačević upravo privodi kraju renoviranje luksuznog objekta u strogom centru Banjaluke u Gajevoj ulici, odmah iza „Boske“.

Taj objekat je kupio u ruiniranom stanju, ali ga je za kratko vreme obnovio, pa čak i proširio. Reč je o kući na sprat, u čijem je prizemlju ogroman poslovni prostor u koga se već uselila jedna od poznatijih apoteka.

Međutim, simbol njegove moći svakao je velelepna vila s bazenom kraj Banjaluke, u naselju Trapisti, koja bode oči većem delu grada, budući da se nalazi na uzvišenju.

Osim pomenutih nekretnina, Kovačević poseduje i vikendicu kraj Vrbanje u Čelincu, u blizini vikend kuće visokog funkcionera SNSD, Nebojše Radmanovića, pod čijom je direktnom političkom zaštitom.

Takođe, u njegovom vlasništvu je još nekoliko stanova u Banjaluci, jedan u Herceg Novom, a kako saznajemo, i kuća u elitnom beogradskom naselju Dedinje.

- Kruže priče da mu se za svaki posao mora dati procenat. Taj čovek je išao kod njega da mu da procenat i video je u njegovoj kuči šest kupatila – izjavio je poslanik SDS, Miladin Stanić, na jednoj od skupštinskih rasporava u vreme dok je Kovačević bio ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

Baš u tom periodu Kovačević je ostao upamćen kao jedini muški ministar u Vladi RS koji je svako jutro, pre posla, službenim automobilom i vozačem išao do frizerskog salona.

Osim toga, sam sebi je za prvih sto dana ministrovanja dao čistu peticu, dok su ga privrednici ocenili mršavom dvojkom. Potpuni fijasko doživeo je u projektu proizvodnje električnih automobila u RS za nemačke pošte.

U prototipu vozila provozao se zajedno sa Draganom Vučetićem, koji ne samo da nije uspeo s poslom, nego je potrošio narodne pare i pobegao iz RS, a za njim je raspisana poternica.

Kovačević je bio jedan od ključnih ljudi za dovođenje u RS sumnjivog ruskog „biznismena“ Evgenija Zotova kome je naknadno propao plan da kupi većinski paket akcija u prijedorskom rudniku „Ljubija“.

Isključena struja

Kovačević će biti zapamćen i kao jedini ministar energetike RS kome je isključena struja zbog neplaćenog računa od oko 400 KM.

Reč je o dugu za paušal na električmo brojilo u kući u banjalučkom naselju Kočićev Vijenac u kojoj niko ne živi.

Pre nego što je 2010. postao ministar, Kovačević je bio višegodišnji direktor Elektrokrajine Banjaluka, koja je pod njegovom upravom tri godine poslovala negativno, a dve u plusu.

Kovačević je i tada pokazivao da voli liksuz, kako privatno, tako i na radnom mestu, jer je poslednji sprat upravne zgrade preuredio do te mere da je svima zastajao dah, te se i sada priča da ga je „Kovačević pozlatio“.

Za v.d. direktora Elektroprivrede RS imenovan je pre oko godinu i po, iako su mnogi u stranci i u vladajućoj koaliciji bili protiv toga.

Međutim, podrška Radmanovića i visprenost Kovačevića i ovaj put su bili presudni. Kovačević je ranije radio kao vojni tužilac Republike Srpske.

Bio je direktor štamparije, te upravnik Carinarnice Banjaluka, a potom inspektor za primenu carinskih propisa u Upravi carina RS, kada se sumnja da je stekao prvo bogatstvo.

- Početkom rata je izbegao iz Bihaća, a sva imovina mu je stala u kamion „tamić“ – ispričao nam je jedan od Kovačevićevih poznanika.

U obrazovanju je radio kao profesor na srednjim školama i fakultetima u oblasti ekonomskih i pravnih predmeta. Kovačević je doktor ekonomskih i magistar pravnih nauka.

„EuroBlic“ je pokušao da čuje komentar Željka Kovačevića, ali nije odgovarao na poznate brojeve telefona.

Spisak nekretnina

Vila u Trapistima kod Banjaluke

Kuća u Gajevoj u Banjaluci

Kuća u Kočićevom Vijencu u Banjaluci

Nekoliko stanova u Banjaluci

Vikendica na reci Vrbanji u Čelincu

Stan u Herceg Novom

Kuća na Dedinju u Beogradu

Privatizacija ERS?

Kovačevićeva plata u Elektroprivredi RS (ERS) iznosi 2.700 KM plus ostala primanja. Međutim, bez nje bi mogao da ostane ako se ispune planovi Elektroprivrede Srbije (EPS) koja je „bacila oko“ na distributivna preduzeća u Srpskoj.

Mada zvaničnici RS tvrde da od privatizacije nema ništa, predstavnici Nadzornog odbora EPS već su izneli model po kome bi usledila privatizacija – to je privatizacija Telekoma Srpske.

(Ekipa Blica) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Juli 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1