fbpx

Proizvođači mlijeka u Federaciji BiH najavili su poskupljenje mlijeka i mliječnih proizvoda. Ističu da su njihovi zahtjevi za povećanje cijena za pola marke i više nego opravdani, s obzirom na to da je drastično poskupjela stočna hrana.

8poskupljenje

Zabrinjavajuće je što ove najave dolaze neposredno nakon što su poskupljenje hljeba najavili i mlinari.

Skupa hrana

- Definitivno, mi više po ovim cijenama ne damo svoje mlijeko. Muzna grla mi moramo hraniti, a stočnu hranu i koncentrate plaćamo za 35 posto više, dok bale sijena, umjesto dosadašnjih 2,50 KM, koštaju četiri i pet KM! Mi smo već u ovom mjesecu tražili poskupljenje sirovog mlijeka. Trenutno litar košta 0,58, a uskoro će biti 0,63 – kaže Ermin Veladžić, predsjednik Udruženja proizvođača mesa i mlijeka Unsko-sanskog kantona.

On najavljuje da će se nove cijene zadržati do Nove godine, nakon čega će, kaže, ići s novim zahtjevima za povećanje cijena.

- Mi tražimo višu cijenu svih mliječnih proizvoda, jer bilježimo gubitke. Nećemo odustati od poskupljenja, radije nećemo dati svoje proizvode. Osim toga, stoku smo bili primorani klati zbog maćehinskog odnosa vlasti u cijeloj zemlji. Ne trpe građani zbog nas, nego zbog njih – navodi Veladžić.

Da će rasti cijene mlijeka, tvrdi i Adin Fakić iz sarajevske mljekare „Milkos“.

- Poljoprivredni proizvođači imali su gubitke i do 50 posto kukuruzne silaže. Sasvim je realno u narednom periodu očekivati smanjenje proizvodnje mlijeka zbog nedostatka hrane za stoku, a samim tim i povećanje potražnje za mlijekom i mliječnim prerađevinama, tako da je neminovno da će cijena rasti. To je realna situacija, a na mljekarstvo ne utječe samo situacija u BiH nego i globalna kretanja u EU – kaže Fakić.

Muka naroda

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske, navodi da na cijene poljoprivrednih proizvoda utječu svjetsko i evropsko tržište.

- Uvoznici pokušavaju stvoriti klimu da nešto poskupljuje. Mi imamo najjeftinije mlijeko i meso u Evropi, zato i sada hoće da kod nas cijene da povećaju. Ljudi se bogate na muci naroda - kaže Usorac.

Avaz

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2