fbpx

Prilikom nominacija za 89. dodjelu Oscara pod najvećim je povećalom zasigurno bila kategorija za najbolju žensku glumicu. Prošlo je dosta vremena otkako smo svjedočili godini koja je iznjedrila toliki broj zapaženih izvedbi glumica pa su sva svjetla opravdano uperena u uži izbor pet najboljih što u ovim okolnostima, za neke od odabranih, znači izuzetno priznanje samo po sebi.

ElleFilm 1

Foto: facebook.com/ElleFilm 

Bilo je iznenađenja, i pozitivnih i negativnih, pa prvo negoli se osvrnemo na sretne kandidatkinje, spomenimo činjenicu koja je mnoge razljutila, a odnosi se na nominaciju koja je izmakla Amy Adams, glumici kojoj je 2016. bila izuzetna godina, s čak dva fantastična ostvarenja Arrival (koji je nominiran za najbolji film, a s obzirom na to da suptilna, no snažna Adams nosi radnju na svojim leđima, neobična je odluka Akademije da je izostavi iz kategorije za ulogu) te Nocturnal Animals. Velika je šteta što u užem krugu nije razmotrena i Annette Bening kojoj bi nominacija za odličnu ulogu u filmu 20th Century Women bila zaslužena kruna dugogodišnje karijere.

No vratimo se sretnoj petorki. Neke su nominacije bile očekivane, neke baš i nisu. Šaroliko je društvo odabrano i, što je bitno, ima mjesta za daljnja iznenađenja. Svaka glumica ima nekoliko jakih aduta pa stopostotna sigurnost u pobjedu ne dolazi u obzir. Koje su njihove prednosti, a koje mane odgonetnut ćemo u kratkim pojedinačnim osvrtima.

1. Isabelle Huppert, “Elle”

Poznata je francuska glumica u filmu Elle utjelovila takav lik i iznijela toliku slojevitost da nas ne čudi da je njena fenomenalna izvedba dočekana s ovacijama i na američkom kontinentu. Nakon što je osvojila Zlatni globus za svoju ulogu, Huppert je prepoznata i od strane Akademije, a valja naglasiti da se prepoznavanje glumaca u filmova koji nisu na engleskom jeziku događa uistinu rijetko. Pozdravljamo ovaj potez žirija iako je dvojbeno jesu li spremni proglasiti Huppert i pobjednicom kategorije. Kontroverzna uloga žrtve silovanja koja se pretvara u lovca na silovatelja (i još štošta između toga), možda je ipak preveliki zalogaj pored ostalih, manje problematičnih, uloga ostalih kandidatkinja. No bez obzira na ishod velika Isabelle Huppert svakako proživljava fantastičnu godinu i svjetsko priznanje nakon duge i uspješne karijere.

2. Ruth Negga, “Loving”

Još jedno od iznenađenja ove kategorije nominacija je glumice Ruth Negga u filmu Loving koji je uglavnom pozitivno ocijenjen od strane kritike, no u široj javnosti nije imao posebnog dometa. Unatoč tome, Akademija je s pravom uočila vrlo jak, a suptilan i naoko jednostavan nastup koji je emotivan, no nimalo patetičan, sadržan u iskrenim ekspresijama (i divnim očima) glumice kojoj je ovo prva nominacija za nagradu Oscar.

ruthneggadaily

Foto: facebook.com/ruthneggadaily

3. Natalie Portman, “Jackie”

Ono što je The Iron Lady bio za Meryl Streep, to je Jackie za Natalie Portman. Biografski film o Jackie Kennedy rađen je po svim parametrima za nagradu Oscar, a i snimljen je, politički i društveno gledano, u pravom trenutku. Uz svu silu promišljenih poteza, filmu je izmakla nominacija za najbolji film, no Portman je očekivano, a po mnogima i zasluženo dobila nominaciju za najbolju ulogu s obzirom na to da je uspjela vrlo emotivno iznijeti unutarnju dramu poznate prve dame u najtežim trenucima njenog života. Miljenica holivudskih krugova već je osvojila jedan kipić za ulogu u filmu Black Swan iz 2010. godine, a ovo joj je treća nominacija za ulogu koja bi trebala obilježiti njenu karijeru. Međutim, iako su producenti promislili štošta, promakla im je činjenica da je ova godina za ženske uloge vrlo jaka te da Portman nema lak put do svog drugog Oscara.

JackieFilm

Foto: facebook.com/JackieFilm

4. Emma Stone, “La La Land”

La La Land ove je godine pokupio čak 14 nominacija, a jedan od njegovih jačih aduta svakako je i nastup glavne glumice Emme Stone kojoj, kao i Portman, uistinu ide dobro u filmskom svijetu. Nakon nominacije za nagradu sporedne glumice u hvaljenom filmu Birdman iz 2014. godine, talentirana je dvadesetosmogodišnjakinja svoj zvjezdani status dobrano učvrstila glumačkom izvedbom u La La Landu. Neposredna, prirodna te veoma uvjerljiva, a usput i vrlo dobra pjevačica i plesačica, Emma Stone je zablistala u spomenutom mjuziklu te se tako nametnula u jednog od vodećih favorita u utrci za zlatni kipić.

LaLaLand

Foto: facebook.com/LaLaLand

5. Meryl Streep, “Florence Foster Jenkins”

Da Akademija obožava Meryl Streep, poznata je stvar na koju ni ove godine ne možemo zaboraviti jer je velikoj glumici dodijeljena jubilarna, dvadeseta nominacija za nagradu Oscar, kojom je značajno ostavila iza sebe sve filmske kolege (primjerice, iza Streep se nalazi Katherine Hepburn sa „samo“ dvanaest nominacija). Ta joj je čast ove godine pripala zbog uloge Florence Foster Jenkins, pjevačice čija je netalentiranost tolika da ju upravo ona čini popularnom. Streep se do te mjere transformirala da se čini neprepoznatljivom, a njena budalasta, komično-tragična uloga, poseban je plus inače osrednjem filmskom ostvarenju. No je li to dovoljno za njenu četvrtu nagradu, nije sasvim izgledno, naročito uz ostale kandidatkinje, stoga ne preostaje drugo nego sa zanimanjem pogledati rasplet ovih zamršenih i neizvjesnih nominacija.

florencefosterjenkins

Foto: facebook.com/florencefosterjenkins

Marta Ban/Ziher.hr

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU