fbpx

U narednim redoviam donosimo vam neke zanimljive čonjenice iz i o filmu "Isijavanje" , kultno ostvarenje režisera Stenlija Kjubrika iz 1980. godine.

images zanimljivosti dana SLIKE isijavanje film stretch 600x400

Ovaj kultni film Kjubrika, baziran je na istoimenom romanu neprikosnovenog majstora horor žanra - Stivena Kinga.

Film govori o piscu Džeku Torensu (Džek Nikolson), koji je sa suprugom Vendi (Šeli Duval) i sinom Denijem (Deni Lojd), proveo neko vreme u napuštenom hotelu u planinama Kolorada.

Posle više od tri i po decenije od njegove premijere, otkrivamo vam neke zanimljive činjenice koje možda niste znali o njemu.

1. Budući da je Deni Lojd u vreme snimanja filma bio sedmogodišnjak, Kjubrik je bio zaštitnički nastrojen prema njemu. Mališan nije znao da je ''Isijavanje'' horor - mislio je da se radi o drami. Inače, nije ga pogledao sve do svoje sedamnaeste godine.

2. Filmsko udruženje Amerike (MPAA) u ono vreme nije odobravalo trejlere u kojima se prikazuje krv. Zato je Kjubrik, kako ne bi morao da odustane od reklame u kojoj krv izbija iz lifta, ''ubedio'' komisiju da se radi o vodi punoj rđe.

3. Čuvena rečenica iz filma ''Evo ga Džoni'' preuzeta je iz slavnog uvoda za šou Džonija Karsona, a Nikolson ju je dodao na vlastitu inicijativu.

4. King nije bio zadovoljan ''Isijavanjem''. U intervjuu koji je dao za magazin ''Plejboj'' 1983. godine, izjavio je da se oduvek divio Kjubriku i da je stoga imao velika očekivanja u vezi s tim projektom. Međutim, bio je ''veoma razočaran krajnjim rezultatom'', pa je 1997. godine snimio istoimenu mini-seriju.

5. Pored toga, on je ideju za svoje remek-delo dobio 1974. godine, kada je sa suprugom Tabitom proveo jednu noć u izolovanom hotelu ''Stenli''. Tada je imao zastrašujuće snove, na osnovu kojih je tri godine kasnije napisao knjigu koja mu je donela svetsku slavu.

6. Kjubrik je svojevremeno razmišljao o tome da ulogu Džeka Torensa dodeli Robertu de Niru i Robinu Vilijamsu. Nakon što je odgledao ''Taksistu'' i ''Morka i Mindi'', odustao je od te ideje.

7. Jedan od njegovih omiljenih filmova bio je ''Glava za brisanje'' u režiji Dejvida Linča. Naveo ga je kao inspiraciju za svoje horor ostvarenje.

8. Sudeći po magazinu ''Varajeti'', film je snimljen za oko 200 dana. Pomoćnik urednika Gordon Stejnfort je, sa druge strane, rekao da je snimanje trajalo skoro godinu dana. Bilo kako bilo, zbog ''Isijavanja'' su odložena ostvarenja ''Crveni'' Vorena Bitija i ''Otimači izgubljenog kovčega'' Stivena Spilberga, jer su čekala na svoj red u studiju ''Elstree''.

9. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, ''Isijavanje'' je prvak među filmovima u kojima se najviše puta ponavljala jedna scena (uključujući dijalog). Reč je o trenutku u kom Šeli Duval zamahuje bejzbol palicom na Džeka Nikolsona, a on je ponovljen čak 127 puta.

10. Film je naročito inspirisao muzičare. Tako mu je, primera radi, popularni hevi-metal bend ''Slipknot'' odao počast spotom za numeru ''Spit It Out'', dok je njegova radnja bila osnova za ''The Kill'', benda ''Thirty Seconds to Mars''.

Izvor: Zanimljivosti dana

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU