fbpx

doctor strange

Prošlu godinu obilježio je oporavak kinoblagajni od katastrofe izazvane pandemijom koronavirusa. No premda su znakovi oporavka filmskog tržišta vidljivi, daleko su od onih iz vremena prije pandemije. 

Blockbusteri su stigli na velika platna, filmski plakati hvalili su se sloganom "Samo u kinima" kao u stara vremena, ali to nije bilo dovoljno. Očekuje se da će godina završiti s oko 7.4 milijarde dolara zarade od prodaje ulaznica u SAD-u i Kanadu, prema analitičarima i procjenama studija, što je pad od 35% u odnosu na godinu prije pandemije.

Kada su hitovi stigli u kina, podsjetili su publiku i direktore studija na dobra stara vremena, dokazujući da se publika želi masovno vraćati određenim filmovima, no jednostavno nije bilo puno filmova tog kalibra.

Deset filmova s najvećom zaradom činit će više od polovine ukupne zarade u kinima, dok je u pretpandemijskim godinama deset filmova s ​​najvećom zaradom zauzimalo između 30 i 40 posto ukupnih godišnjih prihoda, prema podacima Comscorea. 

Niti jedan film nije original

Također, niti jedan od deset filmova s najvećom zaradom u 2022. godini nije original. Osam od njih su nastavci, jedan je reboot (The Batman), a jedan je adaptacija postojećeg stripa (Moon Man).

U 10 filmova s najvišom zaradom uvrstila su se i dva kineske produkcije. Tako deseto mjesto zauzima znanstveno-fantastična komedija Moon Man (460 miliona dolara), dok je deveto mjesto pripalo ratnoj drami Water Gate Bridge (626 miliona dolara). 

Naredna tri mjesta zauzeli su blockbusteri Thor: Love and Thunder (761 milion dolara), The Batman (771 milion dolara) i Black Panter: Wakanda Forever (803 miliona dolara). Peto mjesto pripalo je animiranom filmu Minions: The Rise of Gru (939 miliona dolara), dok se na četvrtom mjestu našao Marvelov film Doctor Strange in the Multiverse of Madness (955 miliona dolara). 

Dva filma zaradila su preko milijardu dolara

Filmovi koji su zauzeli vrh ljestvice mogu se pohvaliti s dobiti većom od milijardu dolara. Premda je u kina stigao tek u prosincu, film Avatar: The Way Of Water već se našao na ovoj laskavoj ljestvici.

Zauzeo je treće mjesto sa zaradom od milijardu dolara, a ostvario je i niz pozitivnih reakcija, kako kod kritike tako i kod publike. Na drugom mjestu našao se posljednji u nizu nastavaka sage o dinosaurima Jurassic World: Dominion (1 milijarda dolara).

Vrh je ljestvice zauzeo Top Gun: Maverick (1.48 milijardi dolara). Ovaj dugoiščekivani nastavak kultnog filma iz 1986. godine ujedno se može pohvaliti i najboljom ocjenom u bazi IMDb u odnosu na ostale hitove s ove ljestvice, a iznosi 8.4.

Index.hr

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE NA PORTALU