fbpx

Triangle of Sadness

Novi film Rubena Östlunda “Triangle of Sadness” osvojio je na 75. filmskom festivalu u Cannesu glavnu nagradu – Zlatnu palmu za najbolji film.

Jedan od koproducenata ovog filma je Obala Art Centar iz Sarajeva, a film je koproduciran u okviru zajedničkog projekta Obala Art Centra – Sarajevo Film Festivala i Turske državne radio-televizije (TRT) “Sarajevo grad filma za globalne ekrane” (SCF GS).

Ovo je druga Zlatna palma Östlundu, predsjedniku žirija 25. Sarajevo Film Festivala (2019.); nagradu je osvojio i 2017. za film “Kvadrat” (“The Square”), navodi pres-služba Sarajevo Film Festivala.

“Triangle of Sadness” je satira koja razotkriva uloge i klase: Carl i Yaya, par manekena, prolaze kroz uzbuđenje Milanske sedmice mode prije nego što odlete na ekskluzivno krstarenje jahtom na Karibima.

Na brodu su dobrostojeći putnici i brod se održava besprijekorno. Loše vrijeme rezultira morskom bolešću, situacija se pogoršava epidemijom trovanja hranom i na kraju završi krešendom kada gusari napadnu brod. Raj se pretvara u košmarnu metaforu za kraj zapadne civilizacije.

Uz Östlundov film, u službenom programu festivala u Cannesu, Sarajevo Film Festival i bh. kinematografija, kao i Sarajevo grad filma UNESCO-a i ove godine su predstavljeni na marketu u Cannesu u okviru Paviljona jugoistočne Evrope, zajedno sa Bugarskom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Ciprom, Sjevernom Makedonijom, Slovenijom i Srbijom.

Fena

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE NA PORTALU