fbpx

Pablo Neruda1

Životni put Pabla Nerude uzbudljiv je, magičan i intrigantan, baš kao i njegova poezija. Ovaj kratak i prlepo animiran film uputiće vas u revolucionarne, umetničke i humanističke težnje slavnog čileanskog nobelovca. 

Na YouTube kanalu Ted Ed platforme možete pogledati ovaj kratak animirani film o životu i književnom stvaralaštvu Pabla Nerude.

Ovaj čileanski nobelovac, poznat po svom direktnom i komunikativnom pesničkom stilu kojim je upečatljivo dočaravao lepotu i kompleksnost svakodnevnog ljudskog iskustva, bio je i veoma društveno-politički angažovan.

U političkom egzilu proveo je tri godine da bi se nakon toga kandidovao za predsednika Čilea. Nakon dolaska na vlast Frankovog fašističkog režima u Španiji, Neruda, koji je tamo bio u diplomatskoj službi, pomogao je da se iz Španije u Čile prebaci preko 2000 ljudi čiji su životi bili ugroženi.

Bio je levičar i zagriženi revolucionar koji je svesrdno podržavao Salvadora Aljendea.

Njegovo buntovništvo i odlučnost u svojim namera pokazali su se već na samom početku književne karijere, kada je svoju prvu zbirku objavio uprkos očevom protivljenju da se bavi pisanjem. Zbog toga je i izmislio svoj pseudonim Pablo Neruda, dok mu je zapravo pravo ime bilo Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto.

Uživajte u ovom efektnom i predivno dizajniranom animiranom filmu koji u najbitnijim crtama predstavlja život i delo Pabla Nerude.

https://www.youtube.com/watch?v=sogJXiaBM8Q&feature=emb_title

Izvor: Glif

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE NA PORTALU