fbpx

8bbc

Nepunu godinu nakon završetka serije Blue Planet II, završena je nova serija za BBC Earth.

Nepunu godinu nakon završetka serije Blue Planet II, sir David Attenborough pripremio je novu seriju za BBC Earth.
 
Seriju pod nazivom Dinastije čini pet epizoda o ugroženim životinjskim vrstama, njihovoj svakodnevnici i preživljavanju, kao i svemu što ove životinjske vrste poduzimaju kako bi zaštitile potomstvo i sljedeće generacije.
 
U svakoj epizodi prikazuje se jedna od životinjskih porodica: carski pingvini sa Antarktike, čimpanze koje žive na rubu Sahare u Senegalu, zapadnoafrički lavovi u savanama koje naseljava pleme Masai Mara u Keniji, afrički divlji psi koje još nazivaju i obojenim ili pjegavim vukovima, a naseljavaju područja rijeke Zambezi u Zimbabveu, dok peta epizoda priča o tigrovima u džunglama na području Bandhavgarha u Indiji.
 
Ekipe BBC Eartha snimale su ove životinjske porodice tokom perioda od četiri godine, a uspjele su prikazati okršaje unutar pojedinih grupa, ali i okršaje s njihovim direktnim protivnicima, poteze koji najviše nalikuju na političko taktiziranje, sklapanje saveza, preuzimanje teritorija, sukobljavanje s rivalima, kao i rješavanje porodičnih svađa.
 
Sve ove životinjske vrste suočavaju se s neočekivanim izazovima, ne samo unutar njihove vrste i zbog sukoba s rivalima nego i zbog promjena u njihovim životnim sredinama, kao i zbog utjecaja čovjeka i njegovih intervencija u krhkom ekosistemu, a posljedice takvog djelovanja se osjećaju kroz nekoliko generacija. 

nomad.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU