fbpx

h 54174481

Film Guillerma del Tora imao je najveći broj nominacija za prestižnu nagradu, ukupno trinaest.

Film Guillerma del Tora Oblik vode proglašen je najboljim filmom 90. dodjele nagrada Američke akademije filmskih umjetnosti i nauke.

Fantastična drama o nijemoj čistačici zaposlenoj u laboratoriji koja se zaljubi u neobično riječno biće osvojio je ukupno četiri Oscara - uz onaj za najbolji film i najbolju režiju, prestižnu nagradu film je osvojio i nagrade za scenografiju i originalnu muziku.

Ovaj film imao je najveći broj nominacija za Oscara, ukupno 13, javlja agencija Hina.

Smješten u šezdesete godine prošlog vijeka, taj dijelom naučno-fantastični, a dijelom ljubavni film Del Toru već je donio Zlatnog lava u Veneciji i Zlatni globus za najbolju režiju, kao i nagrade društava holivudskih reditelja i producenata.

"Dok sam bio mali i živio u Meksiku, bio sam veliki obožavatelj stranih filmova, poput ET-a, a prije nekoliko sedmica Steven Spielberg je rekao: 'Ako se nađete ovdje, ako se nađete na pozornici, sjetite se da ste dio ovoga nasljeđa, da ste dio svijeta reditelja i budite ponosni na to.' I ja sam ponosan, jako sam ponosan", rekao je Del Toro primajući zlatni kipić na pozornici Dolby Theatrea, gdje su dodijeljene nagrade.

Poruka filma

Živimo u doba, dodao je, "kada vam ponavljaju da se morati bojati drugoga, da su drugi vaši neprijatelji i da to uzrokuje vaše probleme; naprotiv, drugi je rješenje vaših problema, drugi je ono što ostaje, on pokazuje put". Film poručuje "prigrli drugoga", rekao je reditelj, kako prenosi AFP.

Uz Oblik vode, u kategoriji najboljega filma bili su nominirani i Skrivena ljubav, Prijelomni čas, Dunkirk, Bježi!, Lady Bird, Fantomska nit, Novine i Tri plakata izvan grada.

Prema očekivanjima, Oscare za najbolje glavne uloge osvojili su Gary Oldman za ulogu u Prijelomnom času i Frances McDormand za ulogu u Tri plakata izvan grada.

Najboljim sporednim glumcima proglašeni su Sam Rockwell (Tri plakata izvan grada) i Allison Janney (Ja, Tonya).

Nagradu za najbolji adaptirani scenarij dobila je Skrivena ljubav, za originalni film Bježi!, a čileanski film Fantastična žena najbolji je film na stranom jeziku.

Ratna drama Christophera Nolana Dunkirk, od osam nominacija, Oscara je osvojila u tri kategorije: za zvuk, montažu zvuka i montažu.

Spisak dobitnika Oscara

Najbolji film: Oblik vode
Glavna muška uloga: Gary Oldman (Prijelomni čas)
Sporedna muška uloga: Sam Rockwell (Tri plakata izvan grada)
Glavna ženska uloga: Fraces McDormand (Tri plakata izvan grada)
Sporedna ženska uloga: Allison Janney (Ja, Tonya)
Režija: Guillermo del Toro (Oblik vode)
Originalni scenarij: Bježi!
Adaptirani scenarij: Skrivena ljubav
Film na stranom jeziku: Čudesna žena / Una mujer fantastica (Chile)
Fotografija: Blade Runner 2049
Montaža: Dunkirk
Scenografija: Oblik vode
Kostimografija: Fantomska nit
Šminka: Prijelomni čas
Originalna muzika: Oblik vode
Originalna pjesma: Remember Me (Coco i velika tajna)
Zvuk: Dunkirk
Montaža zvuka: Dunkirk
Vizualni efekti: Blade Runner 2049
Animirani film: Coco i velika tajna
Dokumentarni film: Icarus
Kratkometražni dokumentarni film: Heaven Is a Traffic Jam on the 405
Kratkometražni animirani film: Dear Basketball
Kratkometražni igrani film: The Silent

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU