fbpx

Radnici Zadružne štamparije Beograd završili su 28. 8. 1945. godine štampanje jednog od najljepših i najvažnijih književnih djela ikada napisanih na južnoslavenskim jezicima, roman Ive Andrića „Travnička hronika“ s podnaslovom Konsulska vremena.

ivo andric

U povodu obljetnice 70 godina od objavljivanja Travničke hronike, Zavičajni muzej Travnik predstavlja izložbu „Konsulska vremena Ive Andrića“ .

Izložba će biti postavljena u Barutani tvrđave Stari grad od 28. 8. – 5. 9. 2015.

Plakat 70 god travnicka hronika 2 720x1024

Ukazivanjem na neke istorijske dokumente i podatke, toponime i prizore iz Travnika, ličnosti i likove, pojedinosti o nastanku i raznim izdanjima romana... izložba Konsulska vremena Ive Andrića nastoji doprinijeti popularizaciji Travničke hronike.

Autor izložbe je Enes Škrgo, kustos Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića.

Prilog obilježavanju ove obljetnice predstavlja i objavljivanje prigodne filatelističke koverte i poštanskog žiga, čime se nastavlja saradnja Društva filatelista i kolekcionara Travnik i Zavičajnog muzeja Travnik.

Grafički motiv koverte je naslovna strana prvog, i do sada jedinog, „travničkog“ izdanja romana „Travnička hronika“ objavljenog 1982. godine u produkciji Narodne biblioteke „Ivo Andrić“ Travnik i preduzeća „Svjetlost“ Sarajevo.

Sve poštanske pošiljke koje 28. augusta 2015. budu upućene iz Pošte Travnik, imaće otisnut poseban poštanski žig s motivom ove obljetnice. Time se na simboličan način doprinosi očuvanju memorije na najvažnije datume i događaje iz književne i kulturne istorije.

Izvor: tacno.net

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU