fbpx

Francuski umjetnik Emile Galle jedan je od najistaknutijih slikara na staklu svog vremena. Smatra se jednim od pokretača novog stila u umjetnosti, u Francuskoj nazvanog Art Nouveau.

emile galle pjesnika na staklu

Rodio se 1846. godine u Nancyju, gradu poznatom po izradi keramike i namještaja. Otac mu je također bio vrstan majstor na tom području. Nakon studija filozofije, botanike i umjetnosti mladi se Galle posvetio izučavanju izrade stakla u Meisenthalu.

Različita znanja koja je skupio uspio je objediniti u istančanoj umjetnosti izrade vaza i stolnih svjetiljki. Istraživanja na području botanike, sati koje je provodio u prirodi proučavajući njene oblike i strukture, utjecali su na preciznost, vjerodostojnost i ljepotu njegovih radova u koje je utkana i snažno izražena ljubav prema prirodi.

emile g

Slijedeći trag simbolista, težio je prodrijeti u dubine prirode i nastojao prikazati onaj nedodirljivi svijet prirode, koristeći njene motive kao simbole koji u očima promatrača bude njen skriveni duh. Pejzaži, motivi orhideja, krizantema, paprati, anđelika, jaglaca, ptica, cvrčaka, leptira i vilinskih konjica oživljavaju na njegovim vazama u jednom posve novom svjetlu, kao nagovještaj skrivenog, tajanstvenog svijeta ljepote koji nadilazi pojavnu stvarnost.

Uveo je mnoge tehničke inovacije u umjetnost, kombinirajući drevne tehnike emajliranja, izrade kameja i inkrustacije koje je upoznao putujući Europom. Uveo je nekoliko novih procesa u rad na staklu, što mu je omogućilo stvaranje vlastitog osebujnog stila i veću suptilnost izražaja. Zbog toga su njegova slikarska djela, koja se danas smatraju remek djelima, kritičari nazivali poezijom na staklu.

Zajedno s nekolicinom tadašnjih umjetnika i istomišljenika 1901. godine osnovao je l’Ecole de Nancy, pokušavajući prenijeti i sačuvati ideje, znanja i tehnike novog stila koji se tek počeo probijati u umjetnički svijet tadašnje Europe. Kao cilj vlastitog rada naveo je istraživanje prirode, ljubav prema prirodi i umjetnosti te potrebu da izrazi ono što osjeća u srcu. Umro je 1904. godine, prerano da ostvari sve što je zacrtao.

emile g 1

Danas se njegovim djelima možemo diviti u poznatim muzejima kao što su Ermitaž u Petrogradu, Macklowe Gallery u New Yorku, d’Orsay u Parizu i l’École u Nancyju, otkud je krenuo Art Nouveau.

Autor: Anastazija Pulja, Nova Akropola

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU