fbpx

SARAJEVO - Najstarija moderna, kulturna i naučna institucija u Bosni i Hercegovini Zemaljski muzej BiH, 1. februara napuniće 128 godina

20160124213520 349693

SARAJEVO - Najstarija moderna, kulturna i naučna institucija u Bosni i Hercegovini Zemaljski muzej BiH, 1. februara napuniće 128 godina, a u čast te godišnjice posjetioci će moći od 12 do 20 sati besplatno posjetiti muzej.

Na taj dan biće postavljena gostujuća izložba od evropskog kulturnog značaja, jer će biti izloženi predmeti koje publika dosad nije vidjela, a od izuzetne su vrijednosti. Ova izložba biće otvorena 10 dana, a kako je kazao vršilac dužnosti direktora Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić, u budućnosti će se nastojati da se 1. februar uvijek obilježava nizom manifestacija u muzeju.

Dodao je da će tokom tog dana biti organizovane prezentacije poslova koji se obavljaju unutar muzeja, a obično su skriveni od javnosti, kao i prezentacije filmova o Zemaljskom muzeju. Bit će izložena i originalna Sarajevska Hagada.

Zemaljski muzej BiH zvanično je otvoren 1888. godine, preživio je tri rata, a opstao i nakon što su većim dijelom obustavljeni grantovi za sedam bh. institucija kulture od značaja za državu, jer njihov pravni status nije riješen.

Zbog finansijskih poteškoća nakon ukidanja grantova, na tri godine zatvorio je svoja vrata, ali je 15. septembra prošle godine nanovo otvoren, što su mnogi dočekali s oduševljenjem. Sijarić kaže da je situacija u muzeju slična onoj kakva je bila i prije nekoliko mjeseci, kada je muzej tek otvoren, ali s obzirom na to da je početak godine, izrazio je očekivanje da će biti realizirana data obećanja predstavnika različitih nivoa vlasti u finansijskom smislu.

(N.N./Fena)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU