fbpx

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine ponovo je otvoren prije mjesec dana, a sudeći prema broju posjetitelja, kao i stabilnoj finansijskoj situaciji, stvari su za ovu kulturnu instituciju i njene uposlenike krenule nabolje.

zemaljski muzej

Vijeće ministara, federalna i kantonalna vlada ispunili su svoja obećanja i uplatili svoje dijelove sredstava na račun Zemaljskog muzeja, tako da ova kulturna institucija u narednih godinu dana može uredno funkcionirati.

U razgovoru za Klix.ba, direktor Muzeja Adnan Busuladžić navodi kako je ovo određeni "finansijski bajpas", u nadi da će memorandum koji je potpisan početi funkcionisati.

"U 2016. godini bi općine svih kantona, vlade, federalna vlada, vijeće ministara itd. početi osiguravati planirana sredstva kako bi se iz tog većeg fonda finansirao Zemaljski muzej, ali i ostalih šest kulturnih institucija od značaja za BiH, tj. institucija čiji je osnivač Republika Bosna i Hercegovina", pojasnio je Busuladžić.

On je dodao kako odjeljenje za etnologiju Zemaljskog muzeja ovih dana učestvuje u jednoj velikoj izložbi u Mariboru, a zaposleni u Muzeju se pripremaju da otvore još jednu stalnu prirodoslovnu izložbu koja će biti posebno interesantna djeci koja će imati priliku vidjeti veliku bijelu morsku psinu uhvaćenu na Jadranu te skelet velikoga kita.

Pored toga, uskoro će biti organizovane promocije izdanja i knjiga koja su stručnjaci zaposleni u Zemaljskom muzeju objavili za vrijeme kada je Muzej bio zatvoren.

A posjetilaca u Zemaljskom muzeju ne nedostaje.

"Naravno, svaki dan nije isti, postoje oscilacije, nekad imamo nešto malo manje ili više posjeta, ali smo brojnošću posjeta generalno zadovoljni", naveo je Adnan Busuladžić, direktor ove kulturne institucije.

Dodao je kako bilježe česte organizirane posjete iz škola, kada Muzej zna posjetiti i čitava osnovna škola sa 500 učenika. I iako posjete zavise od dana do dana, može se reći kako Muzej u prosjeku posjeti 150 ljudi dnevno.

Adnan Busuladžić, koji je još na otvaranju Muzeja dao ostavku na ovu funkciju, za Klix.ba dodaje kako se sada od nadležnih čeka odluka da iznađu pravni okvir kako bi se i ta tranzicija dogodila na pozitivan način.

"S obzirom na to da ova institucija nema osnivača i da tu ima mnogo pravnih dilema, situacija je drugačija nego je to u nekoj školi, domu zdravlja, bolnici i sl. gdje se znaju pravne procedure. Ovdje postoji dosta problema pravne i političke prirode koje treba riješiti", kazao je Busuladžić za Klix.ba.

Na upit o tome koji je stvarni razlog njegove ostavke, kazao je:

"Mislim da sam pomalo umoran od svega. Ja nisam po zanimanju diplomirani direktor i ja sam tom svojom ostavkom otvorio vrata za neke dalje pozitivne procese koji se trebaju odvijati. Nije to stvar nikakvog negativnog odnosa, već naprotiv, moje želje da se stvar nastavi dalje odvijati u pozitivnom smjeru", zaključio je Busuladžić.

(Klix.ba)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU