fbpx

U Pyongyangu je sinoć održan historijski događaj - prvi nastup jedne inozemne grupe - Laibacha u ovoj komunističkoj zemlji.

Laibach koreja publika9

 Foto: Jure Tepina 24ur.com

Izdvojeni od ostatka svijeta, Sjevernokoreanci žive živote o kojima malo znamo. Vijesti koje stižu o političkom vrhu ove zemlje često su uznemirujuće, a država je na prvom mjestu u kršenju ljudskih prava.

Ipak, sudeći prema izrazima lica mnogobrojne publike koja je sinoć prisustvovala koncertu, može se zaključiti da u ovoj zemlji ima mjesta i za uživanje.

"Ovo je mali korak za Laibach, ali veliki za čovječanstvo", rekao je napola u šali Jani Novak, dugogodišnji član i jedan od osnivača benda. On je za Pop TV izjavio kako je u jednom trenutku i koncert bio doveden u pitanje, zbog problema s cenzurom.

Novinar slovenske Pop TV i portala 24.ur Jure Tepina, koji se javio Skypeom iz Pyongyanga u televizijski dnevnik, rekao je kako je Laibach uoči koncerta morao napraviti mnogo ustupaka prema korejskim cenzorima.

Na kraju je izvedeno deset pjesama, a koncert je trajao sat vremena. U publici su bili predstavnici najviših struktura vlasti, ministarstva za kulturu, diplomate, među kojima ambasadori Švedske, Kube i Sirije. Bili su tu i malobrojni turisti iz Skandinavije koji su uspjeli dobiti karte kao Laibachovi obožavatelji. Mjesta u publici zauzeli su i tzv. obični ljudi, a nakon koncerta Laibach su nagradili stojećim ovacijama.

Kako je javio Pop TV, drugi koncert Laibacha koji je bio najavljen, nije se održao zbog nesuglasica s cenzorima.

Na fotografijama i videu novinara PopTV-a možete vidjeti djelić atmosfere s historijskog koncerta u Pyongyangu.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE NA PORTALU