fbpx

Areta Frenklin

 Foto: Getty Images

Od 1967. do 2007. godine, Federalni istražni biro (FBI) prikupljao je informacije o kraljici soula Areti Frenklin, koristeći lažne telefonske pozive, infiltraciju i visoko pozicionirane izvore.

Aretin FBI dosije dug je 270 stranica, prošaran izrazima poput “crni ekstremisti”, “prokomunistički”, “mrzim Ameriku”, “radikalan”, “rasno nasilje” i “militantna crnačka moć” i preplavljen je sumnjom prema pjevačici, njenom radu i sumnjom prema drugim aktivistima i zabavljačima s kojima je pjevačica provodila vrijeme.

Neki su dokumenti uveliko redigovani, a drugi ukazuju na to da bi FBI mogao imati dodatne materijale. Rolling Stone je zatražio od FBI-a da učini dostupnim sve dodatne zapise.

“Nisam baš siguran je li moja majka bila svjesna da je na meti FBI-a i da ju je pratio. Ali znam da nije imala apsolutno ništa da krije”, rekao je sin Arete Frenklin, Kikalf, za Rolling Stone.

Rođena u Memfisu 1942. godine i odrasla u Detroitu, mlada Areta Frenklin pjevala je u gospel horu gdje je njen otac, Klarens L. Frenklin, bio ministar i aktivista za građanska prava, a ona je krenula njegovim stopama.

Aretin rad u ime građanskih prava i njeno druženje sa Martinom Luterom Kingom mlađim, Anđelom Dejvis i drugim revolucionarima socijalne pravde postalo je preokupacija FBI-a, a agenti su redovno pratili pjevačičine adrese, brojeve telefona i druge aktivnosti – na to ukazuju dokumenta koje je prikupio časopis Rolling Stone.

Uz sav nadzor, dokumenti FBI sadrže pisma i izvještaje o prijetnjama smrću Frenklin. Tako je, na primjer, 1974. godine dobila zloslutno pismo u kojem je pošiljalac zahtijevao novac od pjevačice i prijetio joj riječima „Ne bi voljela da u ovo uvlačim tvog oca“.

Godine 1979, četiri mjeseca nakon što joj je otac ubijen u Detroitu, primila je prijetnju od čovjeka koji je rekao da će ubiti nju i njenu porodicu. U odvojenom incidentu, dosijei pokazuju pokušaj iznude protiv Arete. Informacije o osumnjičenima za ove incidente su redigovane.

Agencija je takođe pokušala i nije uspjela da poveže Frenklin sa radikalnim pokretima. U jednom slučaju, FBI je detaljno opisao njen ugovor sa Atlantic Records iz 1971. godine „za svaki slučaj“ da bi agenti mogli da povežu Aretin posao sa partijom Crnog pantera.

Drugi dokument pod nazivom „Moguće rasno nasilje“ opisuje incident u avgustu 1968. kada je Frenklin otkazala nastup u amfiteatru Red Rocks u blizini Denvera u Koloradu.

Prema tadašnjim izvještajima lokalnih medija, fanovi su upali u „20-minutni stampedo” i „polomili stolice, oštetili koncertni klavir, pa čak i zapalili drveće, žbunje i gomile smeća”.

Agencija navodi da je „nered počeo oko 21 sat nakon što je gospođica Frenklin odbila da nastupi jer njen honorar, koji je garantovao promoter, nije stigao“.

Frenklin se potom izvinila svojim fanovima i rekla da se nada da će im vratiti novac. Imala je čvrsto pravilo: morala je biti plaćena prije nastupa, obično u gotovini. Pjevačica se navodno plašila prevare, kao i mnogi istaknuti crni muzičari.

„Poznavajući moju majku i način na koji je radila svoj posao, znam da nije imala šta da krije. Kao što vidite…ništa nisu našli“, rekao je na kraju njen sin Kecalf Franklin.

Izvor: CdM

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE NA PORTALU