fbpx

Karikature i grafiti koje su na zidovima dvije stare kuće u londonskoj ulici Denmark Street, u kojima su živjeli i svirali, u svojoj mladosti nacrtali članovi skupine Sex Pistols, posebno njihov pjevač Johnny Rotten, stavljeni su na popis zaštićenih kulturnih dobara

26625 grafit

Odluku o tome da se karikature nestašnog Johna Lydona koji se kao pjevač Sex Pistolsa proslavio pod imenom Johnny Rotten, stave na popis kulturnih dobara donijela je ustanova Historic England, zadužena za zaštitu kulturne baštine. Među zaštićenim artefaktima je i Rottenov autoportret za koji neki u šali kažu da izgleda kao da ga je u paleolitiku na zidu špilje nacrtao pračovjek.

Zaštitu su također dobile karikature, grafiti i strip-ilustracije basista Sex Pistolsa Sida Viciousa, na kojima su njegova tadašnja djevojka Nancy Spungen i menadžer skupine Malcolm McLaren.

Britanski ministar za kulturno nasljeđe David Evennett kazao je prilikom proglašenja Rottenovih slikarija umjetninama da kuća iz 17. stoljeća u kojoj je skupina živjela nije značajna samo kao svjedok stare arhitekture nego je i simbol uticaja koji je četvrt Soho imala na globalnu muzičku industriju u 60-im i 70-im godinama prošlog stoljeća.

"Uzbuđen sam i oduševljen što danas, 40 godina nakon nastanka punka, mogu zajamčiti zaštitu ovih zgrada koje su Sex Pistolsima bile dom i studio", kazao je Evennett.

26626 grafit

26627 grafit

26628 grafit

(Agencije)

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE NA PORTALU