fbpx

James Brown

 Foto: Forbes

James Joseph Brown bio je rodonačelnik funk muzike i glavna figura muzičkog plesa 20. vijeka.

U karijeri koja je trajala preko 50 godina uticao je na razvoj nekoliko muzičkih žanrova. Brown je bio jedan od prvih deset primljenih u Kuću slavnih rokenrola na svojoj uvodnoj večeri u Njujorku 23. januara 1986.

Svoju karijeru započeo je kao gospel pjevač u Toccoa, Georgia. Prvi put je privukao pažnju nacionalne javnosti sredinom 1950-ih kao glavni pjevač grupe The Famous Flames, ritam i bluz vokalne grupe koju je osnovao Bobbi Bird. Brown je izgradio reputaciju neumornog živog izvođača uz Famous Flames i njegov prateći bend, ponekad poznat i kao James Brown Band. Njegov uspjeh dosegao je vrhunac šezdesetih godina prošlog vijeka live albumom Live at the Apollo i hit singlovima poput "Papa's Got a Brand New Bag","I Feel Good" i "It's a Man's Man's Man's World".

Tokom kasnih šezdesetih, Braun je prešao sa bluza i gospela zasnovanih oblika i stilova na duboko „afrizovan“ pristup muziciranju, ističući ogoljene i međusobno povezane ritmove, koji su uticali na razvoj funk muzike. Do ranih 1970-ih, Brown je u potpunosti uspostavio funk zvuk nakon formiranja J.B.s-. Takođe se proslavio pjesmama, uključujući hit iz 1968. godine "Sai It Loud - I'm Black and I am proud." Brown je nastavio da izvodi i snima do svoje smrti od upale pluća 2006. godine.

Snimio je 17 singlova koji su se plasirali na prvo mjesto Billboard R&B top liste i drži rekord za najviše singlova navedenih na Billboard Hot 100 top listi koji nisu dostigli prvo mjesto.

Jedan je od najuticajnijih muzičkih pionira u posljednjih pola vijeka. On je naveden kao osnovni uticaj umjetnika u rasponu od Micka Jaggera preko Michael Jacksona preko Afrike Bambaataa do Jay-Z-a. Savršeno svjestan svoje uloge u američkoj kulturnoj istoriji, Brown je u svojim memoarima napisao: „Možda su i drugi krenuli za mnom, ali ja sam bio taj koji je rasistički ministrant pretvorio u Crnu dušu - i čineći to, postao kulturna sila“. I premda je pisao široko i o njemu se često pisalo, Brown je uvijek tvrdio da postoji samo jedan način da ga se istinski razumije: „Kao što sam uvijek rekao, ako su ljudi željeli da znaju ko je James Brown, sve što treba je da slušaju moju muziku. "

Autor: Sonja Muratović, Makanje

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU