fbpx

China Club Bowie Iggy 1 1985 11 19 620x330

 David Bowie i Iggy Pop, China Club 1985.

Dok je Iggy Pop 1979. snimao album Soldier, u studio je upao David Bowie. Svratio je samo da pruži moralnu podršku, a završio kao koautor pjesme “Play It Safe”, za koju je otpjevao i prateće vokale. Tokom Iggyjeve evropske turneje, u proljeće 1980, na kojoj je promovisao album Soldier, 27. 4. organizovana je klupska svirka u berlinskom Mertopolu.

Piše: Bart Bealmear, Dangerousminds.net
Prevod: Robert Jandrić, AbrašMEDIA

Iggy Pop i David Bowie boravili su nekoliko godina u Berlinu, dijelili stan i prihvatili kulturu grada, često posjećujući gradske barove i noćne klubove, kao i umjetničke izložbe i muzeje. Za njih dvojicu bio je to period intenzivne kreativnosti. Iggyjevi albumi “Idiot” i “Lust For Life” (oba uz značajan doprinos Davida Bowieja) i Bowievi “Low” i “Heroes”, svi izlaze u jednoj kalendarskoj godini (1977).

U aprilu 1980. Bowie je otputovao u London, kako bi dovršio album “Scary Monsters (and Super Creeps)”. Znajući da je Iggy u Berlinu, Bowie je otišao posjetiti svog prijatelja i kolegu. Tokom Iggyjevog nastupa u Metropolu, Bowie je iznenadio sve prisutne penjanjem na binu, kako bi odsvirao klavijature na dvije pjesme.

Godine su prošle prije nego što su njih dvojica ponovno nastupili zajedno. Prethodno, u oktobru 1985, Pop i Bowie sastali su se u hotelu u New Yorku. Puštali su jedan drugom svoje nove demo snimke, a Bowie je bio toliko impresioniran Iggyjevim stvarima da mu je ponudio saradnju na nekoliko dodatnih pjesama i da producira njegov sljedeći album. Na kraju, Bowie i Pop napisali su više od pola albuma Blah-Blah-Blah, a Bowie ga je i ko-producirao.

iggy bowie 1976

David Bowie i Iggy Pop u Berlinu, 1976.

19. novembra 1985. godine, Bowie je bio u studiju u New Yorku na snimanju materijala za soundtrack filma “Labyrinth”. Steve Ferrone bio je bubnjar na snimanju. U jednom trenutku Ferrone je spomenuo Bowieju da će zamijeniti bolesnog bubnjara lokalne grupe Ipso Facto, koja je te noći imala koncert u China Clubu na Manhattanu. Ferrone je navodno rekao Bowieju da mu je rođendan (zapravo je rođen 25. aprila), a kada je snimanje završeno, Bowie je predložio da svi odu u klub kako bi podržali Ferronea i proslavili njegov rođendan.

Bowie se te večeri stvarno pojavio u China Clubu. Sa sobom je doveo basistu Carminea Rojasa, gitaristu Carlosa Alomara, Stevea Winwooda i Iggyja Popa. Kad je Ipso Facto završio set, Bowie je predložio svojim prijateljima da oni nastave svirku. Prvo je nazvao Rona Wooda i pitao ga želi li učestvovati. On se pojavio 20 minuta kasnije.

U dva sata ujutro, malobrojna publika (oko 200 ljudi) vidjela je Bowiea i ekipu kako izlaze na binu. S Ferroneom za bubnjevima svirali su između 30 minuta i sat vremena. Nije nam poznato sve što su svirali te noći, ali zna se da su svirali Pop / Bowievu pjesmu, “China Girl”. Nakon toga, ekipa je otišala u Woodov stan, kako bi preslušali pjesme koje će biti na predstojećem albumu Rolling Stonesa.

(AbrašMEDIA)

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE NA PORTALU