fbpx

Bob Marli

Rege muzika, čiji su mirni, lepršavi zvuci stekli međunarodnu slavu zahvaljujući umjetnicima kao što je Bob Marli, od danas su pronašli mjesto na listi UN-ovih globalnih kulturnih blaga.

 UNESCO je na svoju listu dodao žanr koji je nastao na Jamajci do svoje kolekcije "nematerijalnog kulturnog nasljeđa" koji se smatra vrijednim zaštite i promocije.

"Učešće Rege muzike u međunarodnom diskursu o pitanjima nepravde, otpora, ljubavi i čovječnosti podvlači dinamiku elementa kao istovremeno umno, socijalno-političko, senzualno i duhovno", naveo je UNESCO.

Muzički stil pridružio se spisku kulturnih tradicija koji uključuju 300 drugih tradicionalnih praksi koje se kreću od izgradnje brodova, hodočašća i kuvanja.

Rege se krajem 1960-tih godina proširio sa Jamajke. Stil je brzo postao popularan u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i u Velikoj Britaniji, gde su se mnogi Jamajčani imigranti preselili nakon Drugog svjetskog rata.

Rege je često bio muzika potlačenih, sa tekstovima koji se bave društveno-političkim pitanjima, zatvaranjem i nejednakošću.

Jamajka je podnela zahtev za uključivanje rege muzike na listu ove godine na sastanku agencije UN-a na ostrvu Mauricijus, gde je razmatrano 40 predloga.


Autor: B92

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE NA PORTALU