fbpx

h 54265807

Na ovogodišnjoj 33. indukcijskoj ceremoniji u Kuću slavnih Rock and Rolla u Clevelandu uvršteno je šest pjesama.

Kuću slavnih Rock and Rolla (Rock and Roll Hall of Fame) počela je, uz umjetnike, uvrštavati u svoj postav i pjesme, pa je tako na ovogodišnjoj 33. indukcijskoj ceremoniji u Clevelandu uvršteno šest pjesama, piše Billboard.

Prvi uvršteni singlovi su "Rocket 88" Jackieja Brenstona i njegovih Delta Cats (1951), "Rumble" Linka Wraya (1958), "The Twist" Chubbyja Checkera (1960), "Louie Louie" The Kingsmena (1963), "A Whiter Shade Of Pale" Procol Haruma (1967) i "Born To Be Wild" Steppenwolfa (1968).

Predstavljajući novu kategoriju, američki muzičar "Little Steven" Van Zandt kazao je da se radi o priznanju izvrsnosti pjesmama koje su oblikovale rock 'n' roll i snimkama umjetnika koji se ne nalaze u Kući slavnih, što, naglasio je, ne znači da se nikada neće tamo naći, prenosi Hina.

Historija muzike

"Svi znamo da se historija muzike može promijeniti jednim jedinim singlom. U tri minute odjednom možemo ući u novi smjer, pokret, stil, iskustvo. Te tri minute mogu rezultirati osobnom otkrivenjem i prosvjetljenjem koje može promijeniti naše živote", dodao je.

Taj muzej u Clevelandu od 1983. godine u svoju postavu uključuje imena za koja smatra da su najvažnija i najutjecajnija u rock muzici, a najbitniji uvjet, osim doprinosa rock’n’rollu, je da su debi album objavili najkasnije 1992. godine.

Od muzičkih imena u Kuću slavnih ove godine uvršteni su Bon Jovi, The Cars, Dire Straits, The Moody Blues i Nina Simone.

Pod kategoriju "rani utjecaji" uvrštena je američka muzičarka Sister Rosetta Tharpe, koja je u 30-im i 40-im godinama prošlog stoljeća popularnost stekla svojim gospel uracima.

Izvor: Agencije

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE NA PORTALU